Големият мравояд (Myrmecophaga tridactyla) обитава Южна Америка и води скитнически начин на живот. Живее както в сухи, така и в блатисти райони и се слави като отличен плувец. Храни се предимно с термити или с мравки. Дължината му достига до 2,5 м, а височината - около 60 см, масата му е 30-50 кг и живее до 15 години.

Знаете ли обаче, че най-впечатляващата част от него е езикът?

Големият мравояд е горд собственик на най-дългия език сред бозайниците. Макар че е тесен (достига едва до 15 мм), на дължина достига впечатляващия 1 м!

Езикът му е служи като отличен подвижен инструмент, с който лови нищо неподозиращата си плячка. Това животинче е способно да извади езика си на разстояние около 55-60 см цели 160 пъти в минута!

Мравките и термитите, които са любимото му лакомство, се захващат по лепкавата слюнка. Когато прибере дългия си език в устата, „храната“ се остъргва в устата му и после попада в стомаха.

Дневната му порция е около 40 000 насекоми.

Трябва да отбележим, че прилепът Anoura fistulata притежава най-дългия език спрямо размера на тялото си. Ако тялото му е около 5 см, то езикът му достига цели 8,5 см – тоест над един и половина пъти повече от самия прилеп. Внушително, нали?

Ако се чудите как изобщо се побира тогава езикът в малкото телце, ще ви кажем, че прилепът притежава специално каналче за езика, което достига чак до гръдния кош. Природата за всичко е помислила.