Напоследък се обръща все по-голямо внимание на здравословните и икономическите ефекти на лошия сън. Учените разглеждат последиците от споделянето на една стая с партньор или деца, но рядко обръщат внимание какво се случва, когато спим с домашния си любимец. Ново изследване се опитва да запълни тази празнина.

Д-р Брадли Смит от университета на Централен Куинсланд, Австралия, решава да проследи качеството на съня на пет кучета и техните собственици в рамките на една седмица. Въпреки че хората като цяло отричат да имат проблеми в това отношение, Смит открива, че сънят на стопаните се е прекъсвал много по-често, когато кучето е било будно.

Участниците в проучването (всички са били жени) са ставали, за да пуснат кучето до тоалетната, или просто са се будили от неспокойния му сън. Цикълът на сън на животинчето все пак е доста по-различен от нашия собствен – средно то е будно около 20 процента от нощта.

Въпреки това д-р Смит не се опитва да разубеди хората да спят със своите кучета. „Хората виждат повече плюсове, отколкото минуси от спането с домашния си любимец. Затова те игнорират тези среднощни събуждания“, казва той пред IFLScience. Участниците в изследването твърдят, че се чувстват защитени, когато кучето е до тях. Освен това се наслаждават на неговата близост и топлина.

Често хората не осъзнават ефекта, който кучето има върху тях. Повечето участници в проучването определят съня си като добър, най-вероятно защото според сензорите на д-р Смит те успяват да заспят сравнително бързо, след като животинчето ги е събудило. Когато става дума за качеството на съня им, в повечето случаи те дори не споменават, че са ставали, за да го пуснат до тоалетната.

Д-р Смит отбелязва, че много от стопаните нямат и голям избор по отношение на този въпрос. „Понякога е по-лесно да оставиш кучето да спи в леглото, отколкото да ти драска цяла нощ по вратата“, казва той, макар че нито едно изследване досега не е сравнявало двете неща. Д-р Смит допълва обаче, че кученцетата, които са свикнали да спят в леглото със своя стопанин, могат много трудно да се отучат.

Д-р Смит се надява, че за в бъдеще ще може да изследва по-голям брой хора и дори да проучи въпроса как новият партньор на стопанина би могъл да се „интегрира“ в легло, което вече е окупирано от котка или куче.

Цялото изследване е публикувано в Anthrozoos.