Верига супермаркети от Великобритания твърди, че нейната телевизионна реклама е свалена от ефир, тъй като е „твърде политическа“. Тя акцентира върху проблемите, пред които са изправени орангутаните заради производството на палмово масло.

Тази невероятно красива анимация, чийто главни герои са едно малко момиченце и един орангутан, е създадена веригата магазини Iceland в партньорство с „Грийнпийс“. Тя разказва как хабитатът на едно животинче се унищожава от производителите на палмово масло, които масово обезлесяват горите.

„В гората ми има човек и аз не знам какво да правя – казва орангутанът във видеото, което е гледано над 3 млн. пъти в YouTube. – Той унищожи всичките ни дървета заради твоята храна, заради твоя шампоан.“

Рекламата се появява, малко след като Iceland заяви, че ще премахне палмовото масло от всички свои марки храни – това е първият супермаркет във Великобритания, който предприема подобен ход. Орангутаните са застрашен вид и това до голяма степен се дължи на производството на палмово масло в страни като Малайзия.

Виж още: Рекламата, която ще ви зареди с коледен дух

Според организацията Clearcast обаче (тя решава дали дадена реклама да се появи в ефир от името на четирите основни телевизии във Великобритания) анимацията на Iceland е в разрез с акта 2003 Communications, тъй като в края на краищата е политическа.

„Няма да видите нашата Коледна реклама по телевизията, тъй като я забраниха – написа Iceland в своя профил в Twitter. – Ние обаче искаме да споделим историята на Ранг-тан с вас… Ще ни помогнете ли да я разпространим?

В кратко изявление Clearcast заяви, че преценява дали всяка една реклама отговаря на правилата на UK Code of Broadcast Advertising. „Ние не сме регулатор, не забраняваме реклами“, допълни още организацията и вметна, че видеото е филм на „Грийнпийс“, който стои на техния сайт вече няколко месеца.

Iceland очевидно не са особено щастливи от решението на Clearcast. Малкъм Уокър, основател на Iceland Foods, заяви, че компанията му е получила разрешение да я използва и че е премахнала логото на „Грийнпийс“.

Вижте анимацията и преценете прави ли са Clearcast или не.