Статистиката показва, че антидепресантите работят само при около 50% от хората и досега причината за това не беше добре разбрана. Но ново изследване издига хипотеза, която е определено оригинална и може да се окаже, че обяснява добре феномена. По време на изследването три пъти повече пациенти са реагирали с успех на медикаментите тогава, когато са вярвали в тяхното действие, показват недвусмислено данните.

Според екипа начинът, по който са представени антидепресантите на пациенти, които страдат от тревожност или депресия, от техните лекари е вероятно точно толкова важен за техния ефект, колкото и самите активни вещества в медикамента. За целите на изследването на група от пациенти е бил даден медикамента есциталопрам, известен под търговското си име Лаксапро или Ципралекс, както и под други имена. Той е стандартен антидепресант, който се използва за лечение на тревожност и панически атаки.

Но при изследването на половината от хората, които са го приели, е било казано, че препаратът е фалшив – било им е обяснено, че препаратът е създаден специално с цел да предизвика само страничните ефектни на класическия медикамент, и нито един от неговите положителни ефекти. Д-р Ванда Фария и Г-ца Малин Гингнел, водещите авторки на изследването, обясняват резултатите:

“Вероятно става въпрос за взаимодействието между когнитивия апарат и емоциите, тъй като мозъкът се променя по различен начин, след като ефектът на медикамента зависи от очакванията на пациента”. “Ние не твърдим, разбира се, че SSRI антидепресантите са неефективни или че им липсват терапевтични качества. Ние само показваме, че представянето на медикамента пред пациента може да бъде толкова важно, колкото и самото ефективно лечение”, допълва проф. Томас Фърманк.

Psy Blog