Пробиотиците – „добрите бактерии“, за които често се твърди, че оказват положително влияние върху нашето здраве – могат да помогнат и при лекуването на депресия. Поне това твърди ново изследване, в което взимат участие 47 доброволци, преживяващи депресивни епизоди.

Симптомите на участниците, които в рамките на 31 дни приемат наред с антидепресантите и пробиотици, се облекчават значително в сравнение с онези, които пият единствено плацебо.

Изследователите забелязват и промени в чревната флора на хората, приемащи пробиотици и по-конкретно – увеличение на млечнокиселите бактерии. Преглед, извършен 4 седмици по-късно, обаче установява, че нивата на тези бактерии отново постепенно намаляват.

„Може би 4 седмици лечение не са достатъчни и е нужно време, за да може новия състав на чревната флора да се стабилизира“, казва а психиатърката Анна-Чайра Шауб от Базелския университет в Швейцария.

Изследването подкрепя едно твърдение, което е отдавна известно на науката – че нашия стомашно-чревен тракт и смесицата от бактерии в него могат да окажат важно влияние върху психичното ни здраве. Екипът проверява и друга връзка – тази между депресията и начина, по който обработваме емоциите, които наблюдаваме у другите хора.

При хората с депресия определени региони в мозъка обработват тези неща по по-различен начин. Това често се измерва посредством лицевите изражения. Това изследване подхожда по същия начин – учените използват функционална магнитно-резонансна томография (fMRI), за да видят как участниците реагират на неутрални или уплашени лица.

Оказва се, че пробиотиците оказват влияние и в това отношение. Мозъчните процеси на хората с депресия, приемащи „добрите бактерии“, се нормализират и обработват информацията по типичния начин. Учените не са сигурно на какво точно се дължи това, но първоначалните резултати са обещаващи и показват, че подобно лечение засяга различни аспекти на депресията.

Учените не са единодушни по отношение на здравословните ползи на пробиотиците. Някои от тях например смятат, че те по-скоро ни вредят, отколкото ни помагат. На базата на това малко изследване обаче, изглежда, че в известна степен те биха могли да помогнат в лечението на депресия.

Екипът подчертава, че сами по себе си пробиотиците няма да повлияят положително на симптомите на депресия. Освен това са нужни още изследвания, които да установят какви ефекти имат определени типове живи бактерии върху по-голям брой хора.

В момента около 2/3 от хората, на които са предписани антидепресанти, не откликват на лечението с тях в дългосрочен план. Нужни са по-ефективни и специфични за отделните нужди на хората лечения и е напълно възможно е пробиотиците да имат важна функция в това отношение, която все още не сме открили.

Изследването е публикувано в Translational Psychiatry.

Източник: Science Alert