Стив Мартин: И в България може да научите животни да рисуват

08 септември 2017 г., 17:10
232

Shutterstock

Американецът Стив Мартин е един от най-известните треньори на животни в света. През 1976 г. става популярен с първата си постановка с птици в природния парк на Сан Диего. Години по-късно създава компанията The World of Birds Show, Inc. и с нея започва да представя уникалната си шоу програма с птици в зоопаркове в САЩ. През 1991 г. променя името й на Natural Encounters, Inc. (NEI) и тя бързо се превръща от фирма за шоу с птици в консултантски бизнес, специализиран в поведението на животните и преживяването на посетителите. Опитът на екипа в тренирането на птици се разраства сред други животни в зоопаркове и аквариуми. Сега Стив Мартин и колегите му са дресирали хиляди видове - от маймуни мармозетки до слонове и дори влечуги и риби. Мартин е преподавал техниките си в тренировките на животни на повече от 600 души в девет държави, включително на специалистите в Софийския зоопарк, където го открихме.

- Г-н Мартин, виждали ли сте животно да рисува?

- Много пъти. Пингвини, орангутани, кучета, коне, слонове. Специално пингвините вървят върху бялото платно. В презентацията си тук имам видеоклипове, които показват как един орангутан рисува.

- Кое животно според вас рисува най-красиво?

- Боже мой, много е различно! Мисля, че най-сложните и креативни картини са тези на орангутана. Той всъщност хваща хартията и четката и започва да рисува на хартията. За разлика от него, повечето животни само вземат четката и я държат, като същевременно дресьорът им движи хартията. Така те просто местят четката нагоре-надолу по платното. Орангутанът, с който работихме в зоопарка „Шайен Маунтин” в Колорадо, например е просто страхотен. Той върши и двете неща.

- Когато едно животно започне да рисува, то преднамерено ли иска да изобрази конкретен обект, или създава каквото се получи на момента?

- Мисля, че от всички животни, които съм виждал да рисуват, нито едно не е било заинтересовано от това как ще изглежда неговата картина. Всичко, което правят, е да местят четката по платното, за да направят движение на съприкосновение. Въобще не се вълнуват от това как изглежда картината.

- Животните рисуват ли спонтанно?

- Не, те рисуват само когато са тренирани. Никога не съм виждал диви животни да рисуват.

- В България няма обучени животни художници. Смятате ли, че можем да тренираме такива да рисуват?

- Да. Това е въпрос на разбиране как могат да се дресират животните и на художествения процес при тях.

- Зависи ли от възрастта на животното?

- Абсолютно всяко животно може да се научи да рисува, независимо на каква възраст е - както бебетата, така и най-старите.

- Кои животни според вас рисуват по най-забавен начин?

- На някои места в САЩ има пингвини, които преминават през хартията с оцветени крака и така правят рисунки. Охлювите рисуват, като преминават през платното. И на това му казват картина. Виждал съм слонове да рисуват, като държат четка и я движат с хобота си нагоре и надолу. В някои от тези случаи, особено при слоновете, се случва пазачът също да бъде нарисуван. Това става, когато слонът движи четката точно пред него и инцидентно тя преминава през лицето му.

- Картините се продават, нали?

- В Съединените щати те обикновено се продават и събраните пари отиват за защита и опазване на природата. Така от всички пари по-голямата част се влага в помощ на дивите животни в естествената им среда.

- Има ли интерес към тези картини?

- О, да! Много хора ги купуват за доста пари. 2000–3000 долара е цената на някои от тях. Аз имам една такава творба от орангутан. Тя не е рисунка, а много красив отпечатък на ръката му. Той я е потопил в боята и след това я е сложил върху платното. Стои у дома. Тя е подарък от един дресьор, когото научих как да тренира животни.

Невена Любенова

Ключови думи:
Коментари