Във всяка смокиня се крие по една мъртва оса.

На нежните души може малко да им прилошее, защото насладата от похапването на смокини има горчив привкус: с всяка зряла смокиня човек изяжда по една оса!

Сезонът на зрелите смокини е от август до октомври. Сладките плодове са не само вкусни, но и много полезни заради съдържанието си на фибри, които улесняват храносмилането. Освен това смокините са богати на различни витамини и минерали, най-важните от които са магнезий и калий. А със своите 60 калории на 100 грама те са подходящи дори за онези, които внимават за талията си.  

Дотук добре. Но с всяка смокиня, която човек изяжда, поглъща и тленните останки на една  смокинова оса. Този факт вероятно ще изненада неприятно някои вегетарианци и вегани, любители на пресните смокини.