С червена точка за вегани

19 юни 2019 г., 13:01
2858

Shutterstock

Във всяка смокиня се крие по една мъртва оса.

На нежните души може малко да им прилошее, защото насладата от похапването на смокини има горчив привкус: с всяка зряла смокиня човек изяжда по една оса!

Сезонът на зрелите смокини е от август до октомври. Сладките плодове са не само вкусни, но и много полезни заради съдържанието си на фибри, които улесняват храносмилането. Освен това смокините са богати на различни витамини и минерали, най-важните от които са магнезий и калий. А със своите 60 калории на 100 грама те са подходящи дори за онези, които внимават за талията си.  

Дотук добре. Но с всяка смокиня, която човек изяжда, поглъща и тленните останки на една  смокинова оса. Този факт вероятно ще изненада неприятно някои вегетарианци и вегани, любители на пресните смокини.

Всъщност смокините представляват обърнати навътре цветя. Тъй като са само женски, те се нуждаят от помощ за опрашването си. Такава помощ им оказва 2-3-милиметровата смокинова оса. Тя носи със себе си мъжките полени на дивата смокиня, с които може да се оплоди цветът на ядливата й братовчедка.

Ето накратко как протича процесът: женската оса влиза в цвета на дивата смокиня, където снася яйцата си. В мъжките цветове от тях се излюпват смокинови оси, женските от които по-късно напускат дивата смокиня, като отнасят със себе си мъжки цветен прашец. На свой ред те търсят смокиня, в която да снесат своите яйца.

Когато женската смокинова оса влезе в ядлива смокиня, нещата се усложняват, защото за нея вече няма обратен път. Крилата й, както и нейните ларви остават вътре. Наистина тя успява да оплоди цвета на смокинята с мъжкия прашец, така че плодът да узрее, но заплаща с живота си за това. Останките на смокиновата оса се разграждат от растителния eнзим фицин – това, колкото и отблъскващо да звучи, е необходимо в процеса на създаване на смокините. Фактически отпадъчните продукти на осата остават в смокинята, която, вече узряла, ни се предлага за консумация.

Всичко това може да убие апетита на веганите и вегетарианците, които трябва добре да си помислят, преди да посегнат към този сладък плод.

Източник: Bild der Frau

Коментари