Ранната еволюционна история на птиците след отделянето им от динозаврите продължава да става все по-интересна и заплетена. Първите пернати, населяващи Земята преди повече от 100 млн. години са следвали принципа „четири е по-добре от две” и са разполагали не с един, а с два чифта крила.

Това сочат резултатите от ново проучване, публикувано в списание Science. Изследователите са открили пера на краката на 11 различни вкаменелости от древни птици, открити в Китай. Въпросните пера са прави и твърди и са оформяли оперяване с достатъчна площ, за да има осезаем аеродинамичен ефект. Въпросът дали задните крила са били махателни, били са използвани за планиране, или са имали някаква друга аеродинамична функция (например за маневриране) е силно дискусионен сред палеонтолозите. Това не е първото откритие на четирикрили „протоптици”.

Такива са например анхиорнисът и микрорапторът, които с голяма степен на вероятност са използвали и четирите си крила, за да летят. Приносът на новото проучване е, че изследваните фосили принадлежат на няколко различни групи ранни птици. Това подсказва, че въпросната характеристика (наличието на четири крила) е била широко разпространена сред първите пернати и подсилва хипотезата, че всички съвременни птици произхождат от четирикрили предшественици.