Чували ли сте, че котката има по-голям шанс да оживее, ако падне от 12-ия етаж, отколкото от 7-ия?

Формално изследване по въпроса никога не е провеждано (представете си някой да хвърля котки от сгради в името на науката!), но едно проучване на данни от ветеринарните кабинети, които са преглеждали котки след падане от сгради, води до такъв извод.

Не само 90 процента от животните са оцелели след инцидента, но котките, паднали от седмия или по-горен етаж имали по-малко наранявания от онези, които са паднали от по-ниски етажи.

Този феномен може да се обясни с рефлекса на котките да се превъртат във въздуха, докато не паднат на краката си. Вероярно при падане от по-високо те имат повече време, за да достигнат правилната позиция.
 
Има обаче и друга теория. Възможно е по-голям процент от котките, паднали от по-високи етажи, да са загинали на място. Проучването обхваща само тези животни, които са оцелели, за да бъдат занесени до ветеринарния кабинет след падането.

При всички случаи е най-добре да вземем всички мерки, за да не се случва нищо подобно, а и да не забравяме, че вродените инстинкти на домашния ни любимец го пазят още по-добре от нас.