Много от нас мислят за Северна Корея като странно, затворено и крайно опасно място, припомня How Stuff Works.

Данните за случващото се в рамките на тази държава-отшелник обикновено се концентрират върху високите нива на бедност и абсолютния контрол на правителството, което изпраща много граждани в брутални трудови лагери. Правителството на Северна Корея държи здраво юздите на своя народ чрез ограничаване на потока от информация, забранявайки неща като чужди вестници, музика и филми. Ким Чен Ун и компания периодично тестват и ядрени ракети, с което държат другите страни на пръсти.

Въпреки това, оказва се, че тази студена и смазваща диктатура може да бъде най-доброто място за екзотични птици и тези, които обичат да ги наблюдават.

Точно така: Северна Корея бързо и неочаквано се превърна в нещо като рай за птиците, благодарение на своята девствена брегова ивица и природа. Жерави, лопатарки, пойни птици и други знайни и незнайни видове са сред хилядите прелетни птици, които се стичат към западното крайбрежие на Северна Корея по време на годишната си миграция на север за лятото. На крайбрежнето по протежение на Жълто море са си направили мяста за кацане птици, които следват източноазиатския и австралоазийски прелетен маршрут. Заради мощното развитие на крайбрежните градове в Южна Корея, Китай и другаде по трасето, именно голите територии на Северна Корея се оказват предпочитано от пернатите място.

Това е добре за онези, които обичат да наблюдават птици и правителството на Северна Корея напоследък им позволява да дойде и да следват своите пернати приятели. То също е и щастлива случайност за еколози, които казват, че областите, недокоснати от производствения атрибути, характерни за един свободна и развита нация, предлагат безопасен пристан за разнообразни и застрашени птици и други животни.