Нарвалите са невероятни животни. Тези странни създания са от вида на зъбатите китове като мъжките са развили изключително дълъг кучешки зъб, който преминава през горната устна и стои като рог на еднорог.

Екипът на Кристин Леидре е изследвал ехолокационните умения на нарвалите като е поставил звукозаписващи устройства на 11 ключови за нарвалите места, близо до Западна Гренландия.

Био-сонарът се използва от много видове морски животни, включително делфините и китовете, за да им помогне да се ориентират в мътните дълбини на океана без да напрягат очите си.

Това е особено важно за нарвалите (Monodon Monoceros) защото, за разлика от повечето видове китове, те прекарват повечето от живота си в екстремните води на Арктика, като живеят под големи блокове от лед, които не пропускат светлина под водата.

Вместо да се осланят на очите си нарвалите произвеждат кликащи звуци и слушат ехото им, за да си изградят представа за обкръжаващата ги среда въз основа на това как тези звукови вълни се отразяват от близката жертва или скала.

Екипът на Леидре установил, че нарвалите могат да сглобят най-детайлната позната картина на средата с най-висока “резолюция”, по-висока от тази на всяко друго животно на Земята. 

Източник: Science Alert