Прашните хълмове на пустинята Анза-Борего в южна Калифорния се обсипаха с цветове. Местната супер влажна зима, последвана от топло време, доведе до появата на огромно количество жълти и лилави диви цветя.

Разцъфването им (особено на белите пустинни лилии) започва още през декември. През последните седмици обаче природата в пустинята определено се събужда. В момента Анза-Борего е пълна с Mimulus ringens, макове, лилава арбония, жълта вечерна иглика и много други.

Семената на дивите цветя обикновено имат дебело или наподобяващо восък покритие, което им позволява да лежат в почвата на пустинята години наред и внезапно да поникнат, когато настъпят подходящите времеви условия.

„При разцъфвания от този тип човек може да види понякога и цветя, които доскоро сме си мислели за изчезнали“, коментира Ричард Минч, професор по земни науки в Калифорнийския университет.

Освен красивите цветя, в пустинята са се появили и други неочаквани „гости“ – пеперудите. Те ще произведат гъсеници, които ще започнат да се хранят с цветята, като по този начин цикълът на живота ще продължи.

Източник: IFLScience