Печената тиква – любимото лакомство на есента. Знаете ли, че в Древен Китай на младоженците се подарявала тиква като пожелание за плодовитост? Още от древни времена на тиквата се приписват най-различни чудновати свойства. Днес медицината е категорична, че тиквата е целебен зеленчук, защото е богата на витамини от групите В, С, Е, РР и Т, които се срещат рядко, а ускоряват метаболизма. В тиквата се съдържа и витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта. Тя е и богат източник на витамин А, който действа като антиоксидант. Освен това съдържа и микроелементи като калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо. Тиквата е нискокалорична и горещо препоръчвана при всякакви диети. Тя се усвоява лесно от организма, което я прави подходяща за консумация и от възрастни хора. Лакомството мечта!

Ето още някои ползи от печената тиква:

1. Тиквата е полезна за хора със стомашни проблеми, защото подобрява функцията на стомашно-чревния тракт и храносмилането. При заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт тиквата се препоръчва да се яде само печена. По този начин се елиминира и опасността от натрупване на излишни килограми.

2. Тиквата е отличен помощник на диабетиците, защото утолява глада им за сладко и същевременно не носи никакви вреди на нивата на кръвната захар.

3. Тиквата помага  за болни бъбреци, защото извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците. Прясно изцеденият сок от тиква пък е особено лечебен преди лягане. А семките от тиквата са прекрасно слабително средство.

4. Тиквата помага да се нормализират нивата на високия холестерол и действа благоприятно при хора със сърдечно-съдови заболявания.

5. Тиквата е изключително полезна при някои кожни заболявания и се препоръчва за профилактика на зрителни разстройства като кокоша слепота.

6. Тиквата оказва благоприятно въздействие върху нервната система, тъй като има високо съдържание на витамини от група В, което успокоява организма. Поради това се препоръчва дори на бременни.

7. Тиквата подсилва либидото и подмладява заради високото съдържание на витамин Е.

Ако тиквата все още не е станала любимото ви лакомство през есента, сега му е времето. Поканете приятели, опечете или купете от близката бакалия готова печена тиква и я поднесете с мед и орехи.

Цветелина Велчева