Сигурна съм, че вече мислиш как да се облечеш в последната нощ на октомври, когато вече целият свят празнува нощта на духовете, или All Hallows Even – келтския вариант на тържеството Вси светии. По същество купонът включва не само страховити костюми и грим, но и традиционния вече фенер от тиква, който придава зловещ оттенък на събитието. Искаш ли да го направиш още по-зловещ? Накарай фенера си да бълва отровнозелени пламъци!

От какво се нуждаеш?

• Тиква (от оранжевия сорт)

• Борна киселина, която може да се замени с боракс, смесен с малко лимонтузу (от аптеките и кулинарните магазини) в съотношение 3:10 – по 10 г лимонтузу на всеки 3 г боракс

• Метанол (намира се под различни търговски имена в магазините за автомобилни аксесоари) или етилов алкохол

• Запалка с дълга дръжка (за газов котлон например) или дълга клечка за кибрит (над 10 см)

• Огнеупорен контейнер или алуминиево фолио

Какво трябва да направиш?

  1. Издълбай тиквата и й изрежи лице – може традиционната назъбена усмивка и триъгълни очи, но нищо не ти пречи да експериментираш по свой вкус.
  2. Напръскай борна киселина или боракс с лимонтузу в огнеупорния контейнер. Добави малко метанол или етилов спирт и го постави в издълбаната тиква. Ако нямаш такъв контейнер, облепи добре вътрешността на тиквата с алуминиево фолио и добави химикалите. Пипай с ръкавици.
  3. С помощта на запалка за газов котлон или дълга клечка запали сместа. Може да се наложи да почакаш малко, докато се загрее.
  4. Готово! Сега угаси лампите и постави тиквения си фенер на видно място. Нека непосветените се плашат!

Внимание!!! Този експеримент не бива да се прави от деца без надзора на възрастен!!! Внимавайте около вас и фенера да няма леснозапалими материали! Обезопасете го така, че да не може да се катурне или да бъде бутнат! И внимавайте за ръцете и веждите си – никой не обича миризмата на изгоряло, дори по Хелоуин! Забавлявайте се, не се наранявайте!

Анна Волева, Божидар Стефанов