Незаслужена е славата на кучетата, че имат къса памет и лесно се разсейват, пише Мениджър Нюз.

Най-добрият приятел на човека всъщност може да спомни събития от близкото минало, казват учените в статия за сп. Current Biology.

Те са се фокусирали върху епизодичната памет на кучетата, т.е. способността им да се върнат мислено назад и да си спомнят подробности от едно събитие. Досега се знаеше, че хората и приматите имат такава памет, но това изследване за пръв път доказва, че и кучетата са надарени с нея.

„Не можем просто да ги попитаме „помниш ли какво стана тази сутрин?“, разказва основният автор на проучването Клаудия Фугаца. Затова екипът приложил необичайна техника, която позволява на кучетата да „отговорят“ чрез начина, по който реагират.

17 кучета от различни породи бил обучени да имитират човешкото поведение: човекът седи на стол, след това скача нагоре… и кучетата трябвало да повторят това действие по команда „Направи го“.

Първо 17-те питомци били научени да изпълняват командата срещу наградки. След това били приучени да останат легнали, независимо какво прави техният стопанин. А малко по-късно отново им била дадена заповед „Направи го“, за да повторят предишните действия на стопаните си, но без награда.