След 9 години строителство и противоречия, Китай откри умопомрачаваща конструкция на церемония в Хонконг. Морският мост „Хонконг-Джухай-Макао" е част от грандиозен план за създаването на глобален научно-технически хъб, който да съединява две територии (Хонконг и Макао) с девет съседни града. Новият мегарегион ще си съперничи със Силициевата долина с годишния си БВП от 1.5 трилиона долара. Изграждането на моста е струвало 20 милиарда долара.

Дължината му е 54 километра и е проектиран така, че да издържи на ветровете на океана, ураганите и земетресенията в продължение на поне един век. „Хонконг-Джухай-Макао" може да понесе на ветрове със сила от 339 км/ч и това е било проверено на практика от тайфун Мангхут, които наскоро помете Хонконг. За направата на съоръжението са използвани 420 000 тона стомана, а кулите му са почерпили вдъхновение от три основни елемента: китайските възли, китайския бял делфин и мачта на кораб. Завоите на моста са направени така, че да напомнят на извиваща се през океана змия.

Конструкцията съдържа и два изкуствени острова, в които влиза и излиза подводен тунел с дължина от 6.4 километра, за да се прекъсне надводната част на моста и да даде възможност на океанските кораби да преминават през него.

Science Alert

Gallery
Официално строежът започва на 15 декември 2009 г.

Снимка: Zenobillis / Shutterstock

Gallery
Почти хиляда туристи вече са резервирали пътувания до гигантския мост.

При това само 4 дни, след като агенциите ги пуснаха в продажби.

Снимка: EQRoy / Shutterstock.com

Gallery

Снимка: Leo Zank / Shutterstock