Исторически мост в Ротердам, Нидерландия, ще бъде демонтиран, за да може суперяхтата на Джеф Безос да мине оттам.

Конингсхафебрух, известен сред местните като „Де Хеф“, е построен още през далечната 1878 г. Първоначално е подвижен мост с хоризонтално отместване, но впоследствие е преобразуван на повдигащ се мост, след като няколко кораба се заклещват в тесния проход. След Втората световна е възстановен, тъй като е бил бомбардиран от нацистите.

Днес се очаква да бъде демонтиран, тъй като Y721, 127-метровата луксозна яхта на основателя на „Амазон“, не може да достигне морето. Плавателният съд ще бъде най-големият по рода си и когато бъде завършен от корабостроителната компания Oceanco, няма да може да мине под твърде ниската арка над моста.

Въпреки първоначалните обещания, че Конингсхафебрух няма да бъде демонтиран (след като бе реновиран през 2014-2017 г.), властите на Ротердам заявиха, че все пак ще разглобят средната му част временно, за да позволят на яхтата на милиардера да премине.

„Това е единственият маршрут към морето“ – заяви говорител на кметството пред AFP и добави, че построяването на яхтата е довело до създаването на нови работни места и че веднъж щом премине през прохода, мостът ще бъде възстановен.

Решението за демонтажа е взето заради грешка на холандска корабостроителница, която не е разчела правилно височината на яхтата за своя VIP клиент. Първоначално е имало планове яхтата да бъде прехвърлена под моста на части, но в крайна сметка властите решили, че ще бъде по-удобно средната част на моста да бъде демонтирана.

57-годишният Безос и корабостроителите са поели ангажимент да платят всички разходи за операцията по разглобяването и повторното монтиране на средната част от съоръжението. 

Източник: IFLSciience

Gallery

Възможната височина за преминаване на плавателен съд под моста Конингсхафебрух (който е със статут на национален паметник) е 40 метра, но в случая не е достатъчна за суперяхтата на Джеф Безос. Снимка: Getty Images