"Чанаккале 1915", признат за най-дългия висящ мост в света, се простира през пролива Дарданели и представлява значително инфраструктурно постижение. Той свързва европейския и азиатския континент в рамките на Турция, предлагайки бърз преход, който елиминира необходимостта от традиционното пътуване с ферибот, което обикновено трае около час и половина.

Мостът "Чанаккале 1915" е най-големият висящ мост в света, който се издига на 2023 метра между двете кули.

"Турция изпревари Япония, която има най-дългия мост в света по отношение на средния размах, и зае първото място", заяви президентът Ердоган по време на откриването през изминалата година.

Изграждането на моста отнема почти пет години, като той е построен от турски и южнокорейски компании с цел укрепване на връзките между двете държави и струва 2,7 млрд. долара. Сега това е единствената магистрала в Турция, която свързва Европа и Азия извън Истанбул, а самото пътуване отнема само 6 минути.

Мостът свързва Гелиболу от европейската страна и Лапсеки от азиатската. Името му - "Чанаккале 1915", - е препратка към голяма морска победа на Османската империя над британските сили по време на Първата световна война, когато британците се опитват да поемат контрола над пролива.

Източник: IFLScience