Италия планира да раздаде над 100 исторически замъка, ферми и манастири напълно безплатно в желанието си да вдъхне нов живот в тези принципно неизползвани постройки, предава CNBS.

Единственото условие е предприемачите, които решат да ги вземат, да обещаят да трансформират местностите в туристически дестинации.

Всички обсъждани постройки са разположени край осем исторически маршрута (включително Апианския, който свързва Рим с юга, или Via Francigena, който минава от Рим до северната граница). Властите в Италия се надяват, че тази инициатива ще създаде множество нови места за разходки и забавление на хората, решили да минат оттук.

"Проектът ще популяризира и подкрепи развитието на туристическия сектор", казва Роберто Реджи от агенцията за държавна собственост "Местната Италия".

Всеки заинтересован може да изготви свой план, в който да посочи как точно възнамерява да трансформира постройките. Хората под 40-годишна възраст са с преференции.

Одобрените ще получат право на управление над местността в рамките на 9 години с опцията договорът да се увеличи с още 9.

Крайният срок за подаване на заявки е 26 юни. Новите собственици на сградите трябва да бъдат готови да започнат работа до следващото лято. За тези, които пропуснат този срок, Италия ще въведе в списъка още 200 имота през следващите две години.