Приключи проучването на водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро, съобщиха от Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас.

Изцяло са изяснени неговите габарити и планировка. То е дълго 14 и широко 8 м., а през средата му минава редица от три монументални зидани каменно-тухлени стълба, носещи два полуцилиндрични свода. Над водохранилището се е разполагал втори етаж, който вероятно е служел за резиденция на управителя на града.  От музея добавиха, че водохранилището е едно от най-запазените на Балканите – стените му се извисяват на височина от 3,5 до 4,5 м.

В него са открити прекрасни рисунки-графити на кораби, елени, змии, птици, змейове и много други изображения – близо 100 на брой средновековни медни и сребърни монети, части от брони, както и световния художествен паметник без аналог в средновековното изкуство – блюдо с изображение на нападащ леопард, който археолозите определят като барс, казаха от управата на музея.

След края на проучването на водохранилището на замъка започват разкопки на друг монументален паметник – укрепен проход, започващ от северната крепостна стена на средновековния град Русокастро и завършващ при Русокастренска река с огромна кула-кладенец. Това всъщност е било водохранилището за гражданите на средновековния град. В средата на прохода има втора отбранителна кула. Част него е бил подземен, стените му са широки между 2,5 и 3 м., а височината му е запазена до 4 м.

За съжаление, много голяма част от него е унищожена при работата на каменотрошачка от 60-те години на 20 век, която е добивала оттук чакъл за пистите за военното летище край близкото село Равнец. Тогава е унищожена и част от северната крепостна стена на средновековния град, уточниха от РИМ.

Разкопките се изпълняват от археолози от РИМ в Бургас, с финансиране от Община Камено.

Музеят е спечелил и проект на Министерството на културата за 36 700 лв. за разкопки, които се очаква да бъдат предоставени в скоро време.