Архитектите на Средновековието са били истински гении. Те са строели замъци, които са съчетавали в себе си и практичност, и разкош. Фактът, че много от тях се извисяват дори днес, въпреки воините, природните бедствия и прочее, говори за устойчивостта на дизайна им.

Същевременно, много от тях са толкова красиви, че сякаш са излезли директно от някоя приказка. И тази невероятна галерия го доказва.

Източник: Мениджър Нюз

Gallery
Замъкът Райхсбург в Германия

Хилядолетната постройка първоначално била резиденция на немския крал Конрад III, а след това на краля на Франция Луи XIV. Замъкът е изгорен от французите през 1689 г. и е потънал в забвение, но немски бизнесмен купил останките му през 1868 г. и вложил голяма част от богатството си за възстановяване.

Sergey Novikov / Shutterstock

Gallery
Замъкът Хохостервитц в Австрия

Средновековната сграда е построена през IX век. Нейните кули и днес зорко следят околността, гордо извисяващи се над нея с надморска височина от 160 м. В ясно време могат да се видят от 30 км разстояние.

DeepGreen / Shutterstock

Gallery
Замъкът Блед в Словения

Крепостта се намира върху стометрова скала, заплашително надвиснала над езерото Блед. В допълнение към разкошната гледка от замъка, това място има и богата история. Замъкът е бил резиденция на сръбската кралска династията, а по-късно и на маршал Йосип Броз Тито.

 Arseniy Krasnevsky / Shutterstock

Gallery
Замъкът Хоенцолерн в Германия

Той се намира на върха на планината Хохенцолерн с височина 2800 метра над морското равнище. Във времето на своя разцвет, тази крепост е била резиденция на пруските императори.

Снимка: Jens Ottoson / Shutterstock

Gallery
Замъкът Барсиенсе в Испания

Разположен в провинция Толедо, той е построен през XV век от местен благородник. За 100 години замъкът служи като мощна артилерийска крепост, а днес тези стени пустеят и привличат единствено фотографи и туристи.

Снимка:  Anton_Ivanov / Shutterstock

Gallery
Замъкът Нойшванщайн в Германия

Романтичният замък на баварския крал Лудвиг II, построен в средата на XIX век, първоначално бил считан за доста екстравагантен в архитектурно отношение. Но пък днес той е прототип на замъка на Спящата красавица в Дисниленд. 

Снимка: Alessandro Colle / Shutterstock

Gallery
Замъкът Метони в Гърция

Венецианският замък-крепост Метони от XIV век е бил център на битки и последен пост на европейците в боевете срещу турците, които са се опитвали да завладеят Пелопонес. Днес от крепостта са останали само руини.

Снимка: Oleg Znamenskiy / Shutterstock

Gallery
Замъкът Хоеншвангау в Германия

Този замък-крепост е построен от рицарите на Швангау през XII век и е бил резиденция на много управители, включително известния крал Лудвиг II, който е приемал зад тези стени композитора Рихард Вагнер.

Снимка: volkova natalia / Shutterstock

Gallery
Замъкът Шийон в Швейцария

Тази средновековна Бастилия от птичи поглед прилича на военен кораб. Богатата история и отличителен външен вид на замъка служат като вдъхновение за много известни писатели. През XVI век крепостта е била използвана като държавен затвор, описан от Джордж Байрон в неговата поема "Затворникът на Шийон". 

Снимка: Vladimir Mucibabic / Shutterstock.com

Gallery
Замъкът Елън Донан в Шотландия

Крепостта, разположена на скалистия остров в фиорд Лох Дийх, е един от най-романтичните замъци на Шотландия, известен със своя мед и легенди. Той е бил сцена на много филми, но най-важното – замъкът е отворен за обществеността и всеки може да се докосне до камъните на неговата история.

duchy / Shutterstock

Gallery
Замъкът Бодиам в Англия

От основаването си през XIV век, замъкът Бодиам е имал много собственици, всеки от които е обичал да се бие.Така че, когато през 1917 г. е бил купен от лорд Кързън, от замъка са били останали само руини. За щастие, стените му са възстановени и сега замъкът е като нов. 

Bargotiphotography / Shutterstock

Gallery
Замъкът Гуаита в Сан Марино

Сградата от XI век се намира на върха на непревземаемата планиан Монте Титано. Заедно с две други кули тя е защитавала най-старата държава в света - Сан Марино.

caminoel / Shutterstock

Gallery
Лястовичето гнездо в Крим

Първоначално на скалата на Ай-Тодор е имало малка дървена колиба. Сегашният си вид "Лястовичето гнездо" е получил благодарение на индустриалецът барон Щейнгел, който обичал да почива в Крим. Той решава да построи романтичен замък, който прилича на средновековните сгради на брега на река Рейн.

Bilibin Maksym / Shutterstock

Gallery
Замъкът Сталкер в Шотландия

Неговото име в превод означава "Соколар". Той е построен през 1320 г. и е принадлежал на клана МакДугалов. По онова време стените му са видяли много войни и битки, които са влошили състоянието на замъка. През 1965 г. собственик става полковник Стюарт, които заедно със съпругата си, семейството и приятелите си, възстановява сградата.

 Petro Riznyk / Shutterstock

Gallery
Замъкът Бран в Румъния

Това е перлата на Трансилвания, мистериозен музей-форт, където е родена легендата за граф Дракула – вампира, убиец и войвода Влад Цепеш. Според легендите, той е нощувал тук по време на своите походи, а горите, заобикалящи замъка, са били любимото му място за лов.

Emi Cristea / Shutterstock

Gallery
Замъкът Виборг в Русия

Той е основан от шведите през 1293 г., но един от кръстоносните походи прогонва шведите надалеч. След този момент замъкът става склад, казарма, а дори и затвор за декабристите. Днес е музей.

kosmos111 / Shutterstock

Gallery
Замъкът Кашел в Ирландия

Той бил резиденция на царете на Ирландия стотици години до норманското нашествие. През V век тук е живял и проповядвал Свети Патрик. Крепостта е била свидетел на кървавото потушаване на ирландското въстание от войските на Оливър Кромуел, който изгаря въстаниците живи. От тогава тя се е превърнала в символ на бруталността на британците и на смелостта и силата на духа на ирландците.

Pierre Leclerc / Shutterstock

Gallery
Замъкът Килхурн в Шотландия

 Много красиви и малко страховити са руините на замъка Килхурн, намиращи се на брега на живописното езеро Аве. Историята на този замък, за разлика от повечето други в Шотландия, е протекла доста тихо. Там са живели много благородници, които са се сменяли един след друг. През 1769 г. крепостта е ударена от мълния и в крайна сметка изоставена, каквато остава и до днес.

Targn Pleiades / Shutterstock

Gallery
Замъкът Лихтенщайн в Германия

Построен през XII век, замъкът бил разрушаван на няколко пъти. Напълно е реставриран през 1884 г. и от тогава става място за заснемането на много филми, включително и на "Тримата мускетари".

mango-two-friendly / Shutterstock