10-те най-красиви средновековни замъка в Европа

15 ноември 2018 г., 17:02
1787

Мон Сен-Мишел в Нормандия, Франция е един от най-почитаните и културно значими замъци във Франция. Той също така вдъхновява изобразяването на замъка на Рапунцел от анимацията на Disney. Подобно на много замъци в Европа, неговите корени могат да бъдат проследени чак до Средновековието, когато островът е бил укрепление за отбрана, стратегически разположено на устието на реката близо до Авранш. Днес той е отворен целогодишно за поклонници, туристи и местни жители.

Снимка: Kanuman / Shutterstock

Европа е древна и исторически многопластова. За да се потопите в колоритната й история, най-добре е да разгледате нейните замъци. Те са своеобразно олицетворение на кулминацията на различни архитектурни стилове, бележещи епохите, през които континентът е преминавал.

Първоначално нного от замъците са били средновековни крепости, служещи за отбрана  срещу нашественици от близки и далечни земи. Впоследствие някои от знатните аристократи са превръщали западащите укрепления в пищни дворци за свое лично удоволствие и престиж.

Виж още: 20 приказни замъка, в които бихте искали да живеете

Редакторите на Еscape Нere са подготвили списък с 10 от най-впечатляващите замъци в Европа, които привличат ежегодно хиляди туристи. За някои от тях се носят приказни и страховити легенди. Други са вдъхновение за множество филми на ужасите или пък красиви приказки за феи и принцеси.

Коментари