Европа е древна и исторически многопластова. За да се потопите в колоритната й история, най-добре е да разгледате нейните замъци. Те са своеобразно олицетворение на кулминацията на различни архитектурни стилове, бележещи епохите, през които континентът е преминавал.

Първоначално нного от замъците са били средновековни крепости, служещи за отбрана  срещу нашественици от близки и далечни земи. Впоследствие някои от знатните аристократи са превръщали западащите укрепления в пищни дворци за свое лично удоволствие и престиж.

Виж още: 20 приказни замъка, в които бихте искали да живеете

Редакторите на Еscape Нere са подготвили списък с 10 от най-впечатляващите замъци в Европа, които привличат ежегодно хиляди туристи. За някои от тях се носят приказни и страховити легенди. Други са вдъхновение за множество филми на ужасите или пък красиви приказки за феи и принцеси.

Gallery
Замъкът Уиндзор

Замъкът Уиндзор е построен от Уилям Завоевателя през 11 в. Днес средновековната крепост все още е основната крепост на кралското семейство. Със своите готически кули и романтичен ров приказния замък се смята за един от най-добрите примери на английската перпендикулярна готическа архитектура. Замъкът е и любимо място на кралица Виктория и принц Алберт, които са първите монарси, отворили части от крепостта за обществеността.

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
Пражкият замък

Пражкият замък, наред с добре запазената средновековна, класическа и възрожденска архитектура на Прага, превръща града в жива приказка. Някои от най-добрите чешки приказки са вдъхновени от този замък, издигащ се над река Вълтава, който е дом на вековни митове и легенди, предавани през поколенията. 

Снимка: Дияна Георгиева

Gallery
Замъкът Бран, Трансилвания, Румъния

Замъкът Бран, Трансилвания, Румъния е често наричан замъка на Дракула, заради книгата на Брам Стокър, "Дракула". Това го превръща в топ дестинация за туризъм в Европа. Построен е през 1211 като митнически пункт по протежение на прохода, свързващ Трансилвания с Влашко, по-късно служи като защита срещу Османската империя. Влад Цепеш всъщност никога не е пребивавал в този замък. През 1920 г. градският съвет на Брашов решава да подари замъка Бран на кралица Мария, която го преустройва и обзавежда с традиционни мебели и гоблени, събирани лично от нея. Днес той е наследен от принц на Тоскана, известен като Доминик фон Хабсбург, архитект в щата Ню Йорк.

Снимка: Дияна Георгиева

Gallery
Замъкът Нойшванщайн, Германия

Замъкът Нойшванщайн, Германия е един от най-приказните замъци в Европа и най-посещаваният замък в страната. Построен е през 19 в. от баварския крал Лудвиг II, намерил вдъхновение след многобройните си срещи с композитора Рихард Вагнер. Красотата на замъка и езерото пък вдъхновяват Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“, а Disney - за създаването на прословутия замък на Пепеляшка. Днес село Фюсен пази своя замък като основна туристическа дестинация.

Снимка: Guliver / Getty images

Вижте цялата галерия на страниците на Мениджър Нюз.

Gallery
Шато де Шенонсо 

Шато де Шенонсо е перлата в короната на долината на Лоара във Франция. Разположен е на река Шер в малкото селце Шенонсо, замъкът е един от най-посещаваните исторически паметници във Франция. Със своите магически пет арки и четирите ъглови кули, той е трайна реликва на средновековната готическа архитектура.

Снимка: Shutterstock