Понякога човек много лесно може да разбере как възникват легендите за духове, обитаващи определени места. Тези извисяващи се замъци и имения изглеждат така, сякаш би трябвало да приютяват душите на техните някогашни обитатели. И разбира се, всеки един от тях върви в комплект с една фантастична история за духове, пише io9.

Gallery
Замъкът Предяма

Изграден в ренесансов стил в основата на пещера в централна Словения в средата на XIII век. Има и таен тунел. Може би все още може да чуете звуци и стъпки в тунелите и в стаята за мъчение.

Снимка: Roka / Shutterstock

Gallery
Замъкът Мошам

Известен още като Замъкът на Вещиците, Унтерберг, Австрия. Построен в началото на XIII век. Място за мъчение на най-кървавото изпитание на вещици между 1675 и 1687 г. Според историите край замъка са забелязвани върколаци. Някои хора твърдят, че са забелязвали духове и вещици в самото имение.

Снимка: StGrafix / Shutterstock

Gallery

Снимка: Gail Johnson / Shutterstock

Gallery
Замъкът Лийп

Разположен е на север от Роскрей, Ирландия. Построен около 1250 г. за клана О'Банън върху място, на което са живели хора поне от Желязната епоха насам. През 1922 г. замъкът е почти изцяло унищожен от пожар. Превърнат е в обитаем дом през 1991 г. от Шон и Ани Райън. Тяхната история с духове е една от най-добрите. Ето какво пише Haunted Britain:

"През май 2002 г. Шон Райън - световноизвестен музикант - и съпругата му Ани, собственици на Лийп, се натъкват на призрака на стар мъж, седящ на стол край камината на първия етаж. След като поздравил призрака, Шон продължил да си върши върши ежедневните задачи. В края на краищата неочакваната поява на нов дух е просто част от това, което можеш да очакваш, когато живееш в може би най-обитаемият с духове замък в Ирландия."

Снимка: Dontsu / Shutterstock

Gallery
Каса Лома

Ззамъкът с най-много духове в Канада. Торонто, Онтарио. Построен между 1911 г. и 1914 г. по дизайн на Е. Дж. Ленокс.

Някои хора твърдят, че призрака на финансиста на замъка - сър Хенри Мил Пелат - е бил забелязван на бюрото си във вътрешната градина. Асансьорите пък се държат по особено странен начин.

Снимка: Lissandra Melo / Shutterstock

Gallery
Рейнхъм Хол, построен през 60-те години на XVII век, Норфолк, Великобритания

Сестрата на Робърт Уолпоул - първият министър-председател на Великобритания е била втора съпруга на британски либерал на име Чарлс Таунсхенд. Той е бил известен с бурния си характер. Когато Таунсенд открива, че жена му е изневерила с лорд Уортън, той я заключва в нейните покои. Тя остава там до смъртта си през 1726 г.

Снимка: Nigel Jones, CC BY-SA 2.0, Link

Gallery
Замъкът Бран, дом на Дракула в Карпатите край Бран, Румъния

Построен в края на XIII или началото на XIV век. Бил е кралска резиденция на румънското кралско семейство между 1920 и 1947 г. Не съществуват доказателства, че този замък някога е бил дом на принц Влад Дракула. Според легендите обаче някои от хората, набити на кол тук, все още го обитават.

Снимка: Photosebia / Shutterstock.com

Gallery
Замъкът Елц над река Мозел в Германия

Вероятно това е единственият замък, който все още е собственост на семейството, живяло тук цели 33 поколения от средата на XII век насам.

Според Лейси Фалконе „в спалнята на графинята има броня и брадва. Те принадлежат на призрака на замъка Агнес. Според историите тя е умряла, докато е защитавала и него, и своята чест от нежелан ухажор.“

Снимка:  Julia700702 / Shutterstock

Gallery
Замъкът Единбург, Единбург, Шотландия. XII-XVI век.

Построен е върху вулканична скала. Под него се намира неактивен вулкан. Много от посетителите твърдят, че са виждали стар мъж в кожена престилка, мистериозен гайдар или обезглавено момче с барабан. Други пък настояват, че нещо го е придърпало или докоснало, че са почувствали рязък спад на температурата или пък че са видели мъгли.

Снимка:  jan kranendonk / Shutterstock

Gallery
Имението Удчестър, Удчестър, Глостършър, Англия

Изграждането на това имение започва през 1858 г. Строителите обаче го изоставят през 1873 г. Отвън е завършено, но липсват стаи и подове. Според Haunter Rooms "през 1902 г. свещеник е видял странно привидение на портите на имението. По пътеките е забелязван и конник-фантом. Смята се, че на имението се дължат всички случки с духове в района. Параклисът е обитаван от висок мъж, който е бил виждан многократно... Посетителите са припадали и са били нападани от духовете, обитаващи имението. Много хора казват, че са забелязвали рееща се във въздуха глава в баните. Има и дух на стара жена, който напада жените в тъмното. Имението е построено върху територията на три сгради, които също са били обитавани от духове. Някои твърдят, че в параклиса се провеждат сатанински ритуали. Други пък чуват как жена пее ирландска народна песен в кухнята. Духът на младо момиче е забелязван няколко пъти как тича нагоре и надолу по стълбите на първия етаж на имението."

Снимка: Matthew Lister Ttamhew - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Gallery
Роуз Хал, Монтего, Ямайка. Построен през 70-те години на XVIII век от Джон Палмър

Ани Палмър - съпругата на първия собственик - убива трима от съпрузите си и отравя или омайва нейните роби-любовници, принуждавайки ги да заравя телата на плажа. Според историите нейният призрак прави така, че по стените да се появяват петна от кръв.

Снимка: D Ramey Logan, CC BY-SA 3.0, Link