Екип от дълбоководни гмуркачи се натъкна на нещо невероятно – гигантска прозрачна сфера край крайбрежието на Норвегия, която е дом на стотици хиляди бебета сепии.

Видео, заснето от изследователя Роналд Раш, показва тази „уникална находка“, докато един от гмуркачите бавно плува край огромната сфера и осветява с фенерче прозрачните ѝ стени. Екипът се е връщал към изследователския кораб REV Ocean в ледените води край Йоща, Норвегия, след като е проучвал потънал на 200 метра от крайбрежието кораб от времето на Втората световна.

Тази сфера всъщност съдържа яйца, принадлежащи на Illex coindetii -  вид главоного от семейство Ommastrephida, което се среща и от двете страни на Атлантическия океан. Тя се е реела насред водата – на около 17 метра под повърхността и на 15 метра над океанското дъно.

Средният диаметър на тези сфери е 1 метър. Повече от половината имат тъмно райе, преминаващо през центъра им. Женските могат да държат в своя яйчник и яйцепровод от 50 хил. до 200 хил. зрели яйца. Снасянето на яйцата се случва целогодишно, но варира в зависимост от сезона – може да трае от няколко дни до няколко седмици. Развитието на ембрионите на яйцата пък отнема от 10 до 14 дни при температура от 15 градуса по Целзий.

Вижте видеото тук.