През 2016 г. култовият физик Стивън Хокинг заяви, че на човечеството му остават едва 1000 години.

Наистина ли сме обречени или ни очаква бляскаво бъдеще? BrightSide реши да провери.

9. Хората ще живеят в продължение на 1000 години.

Богаташите отдавна инвестират своите милиони в изследвания, посветени на забавянето или пълното прекратяване на стареенето. След 1000 години медицинските инженери ще могат да създават лекарства срещу всичко, което кара тъканите ни да стареят. Инструментите за редактиране на гени вече са тук. Te имат потенциала да контролират нашите гени и да направят имунизират хората срещу която и да е болест.

8. Ще се заселим на друга планета

Единственият ни шанс да оцелеем след 1000 години, е ако се преместим на друга планета. Компанията SpaceX планира мисия, която да „помогне на човечеството да стане космическа цивилизация и могопланетен вид, изграждайки самоустойчив град на Марс“. Елън Мъск – нейният основател – се надява, че първият кораб от нея ще бъде изстрелян до 2022 г. През 2024 пък цели 4 апарата ще потеглят към Марс.

7. Всички ще изглеждаме по един и същи начин

В своя спекулативен експеримент на мисълта д-р Кван хипотезира, че в далечното бъдеще (след повече от 100 000 години) хората ще развият по-голямо чело, по-големи ноздри, по-големи очи и по-пигментирана кожа. Учените вече работят по начини за редактиране на геноми, така че родителите да могат да избират начина, по който децата им ще изглеждат.