След Брекзит и победното шоу на Доналд Тръмп, съставянето на прогноза дори за близкото бъдеще е трудна задача, посочват от Световния икономически форум (WEF). Задачата става дори по-трудна, когато трябва да се прогнозира в средносрочен план как ще изглежда светът ни и какви ще бъдат градовете ни, откъде ще се захранваме с енергия и какво ще ядем, какво ще означава да си бежанец. Но като си представим обществата на утрешния ден, ще можем да се сдобием със свежа гледна точка за предизвикателствата и възможностите на днешния ден, отбелязват авторите от сайта на форума Weforum.org. 

Ето какви прогнози споделят те за 2030 година, на базата на мнението на експерти от Global Future Councils към WEF. 

1. Всички продукти ще станат услуги. "Аз не притежавам нищо. Не притежавам кола. Нямам къща. Нямам никакви електроуреди и дрехи", пише датския политик Ида Аукен. Шопингът ще бъде далечен спомен през 2030 г., когато се очаква хората да са "пробили" вратата към живота с чиста енергия и да вземат назаем всичко, от което имат нужда при търсене, като след това го връщат. Звучи утопично, докато Аукен не спомене, че всяко нейно движение е следено и извън града живеят големи групи от недоволни - абсолютната картина на общество, разделено на две. 

2. Ще има глобална цена на въглеродния диоксид. Китай ще поведе през 2017 г. с пазар за търговия на правото да се излъчва 1 тон CO2, проправяйки в света път към цената на изпускане на въглеродния диоксид и лансирайки мощен стимул да се извличат фосилни горива. Това прогнозира Джейн Бърстън, ръководител климат и околна среда на Британската национална лаборатория по физика. Европа, междувременно, ще се намира в центъра на тази търговия - с евтини, ефективни соларни панели. В същото време цените на източниците на възобновяема енергия ще се качват рязко. 

3. Глобалната доминация на САЩ ще е свършила. Ще има набор от глобални сили. Националните държави ще са имали завръщане на политическата сцена, прогнозира Робърт Муга, изследователски директор на Igarapé Institute. Вместо да има една единствена световна сила, ще има набор от държави с господстващо влияние - САЩ, Русия, Китай, Германия, Индия и Япония ще са водещи сред тях. Те ще показват полуимпериалистки тенденции. В същото време ролята на държавата ще бъде застрашена от тенденции, сред които възходът на умните градове и разпространението на онлайн идентичностите. 

Вижте целия текст на страниците на Мениджър Нюз.