Преди сто години в дивата природа са живели около 100 000 тигъра.

Днес те са едва 3900.

WWF се зае с тежката и отговорна задача да помогне за опазването на тигрите в Азия и да удвои техния брой. През 2010 г. се проведе първата по рода си среща на високо равнище, посветена на тигрите. В нея участваха правителствата на всички 13 държави, в които все още има запазени популации. Те дадоха обещание да направят всичко възможно, за да опазят тигрите и заедно с помощта на WWF и други организации да удвоят броя им до 2022 г., когато е следващата година на тигъра според китайския календар.

Тази година и WWF България се включва в този важен за целия свят проект. Всеки български гражданин може да стане закрилник на тигър и така да се присъедини към усилията за опазване на тигрите.

Кои са най-големите заплахи?

Бракониерството застрашава в най-голяма степен дивите тигри. Всяка част от тялото на тигъра – от мустаците до последния косъм на опашката – се търгува на черния пазар. Непрестанното търсене на части от тигър се поражда от погрешните вярвания, че могат да изцерят нелечими болести, както и от все по-засилващото се желание на богатите хора да покажат своето положение в обществото като се окичат с тигрови кожи.