България се присъединява към световната инициатива за удвояване на тигрите в дивата природа на Азия

16 септември 2016 г., 10:13
493

 Denise Allison Coyle / Shutterstock

Преди сто години в дивата природа са живели около 100 000 тигъра.

Днес те са едва 3900.

WWF се зае с тежката и отговорна задача да помогне за опазването на тигрите в Азия и да удвои техния брой. През 2010 г. се проведе първата по рода си среща на високо равнище, посветена на тигрите. В нея участваха правителствата на всички 13 държави, в които все още има запазени популации. Те дадоха обещание да направят всичко възможно, за да опазят тигрите и заедно с помощта на WWF и други организации да удвоят броя им до 2022 г., когато е следващата година на тигъра според китайския календар.

Тази година и WWF България се включва в този важен за целия свят проект. Всеки български гражданин може да стане закрилник на тигър и така да се присъедини към усилията за опазване на тигрите.

Кои са най-големите заплахи?

Бракониерството застрашава в най-голяма степен дивите тигри. Всяка част от тялото на тигъра – от мустаците до последния косъм на опашката – се търгува на черния пазар. Непрестанното търсене на части от тигър се поражда от погрешните вярвания, че могат да изцерят нелечими болести, както и от все по-засилващото се желание на богатите хора да покажат своето положение в обществото като се окичат с тигрови кожи.

Тигрите са загубили 93% от някогашните си местообитания. Макар че са способни да живеят както в студената сибирска тайга, така и в горещите джунгли на Югоизточна Азия и Индия, те не могат да се справят с изсичането на горите и изграждането на пътища и промишлени комплекси.

За първи път, от 100 години насам, има надежда за тигъра.
Учените установиха, че броят на тигрите в дивата природа се покачва. През 2010 г. те бяха 3200, а днес са около 3900. Това ясно показва, че усилията и непрестанната ни работа започват да дават резултати.

Известни личности от цял свят като Леонардо Дикаприо, Анди Мъри и Кевин Спейси подкрепят каузата на WWF за удвояване на тигрите в дивата природа на Азия.

Защо е важно и ние в България да помогнем за удвояването на тигрите в Азия?
 
Макар тигрите да живеят в другия край на света – толкова непознат и далечен за нас – ние всеки ден пазаруваме продукти, чието производство завзема и уврежда територията на тигрите и води до тяхното унищожаване като вид. Хартия, мебели, кухненски прибори, дрехи, обувки и аксесоари… Списъкът е огромен.

Отделните хора трудно могат да повлияят на този процес, но ако се обединим и заедно помагаме в ежедневната работа с местните общности в Азия, за тигъра ще има шанс.
 
Затова призоваваме българите да се включат в инициативата и да станат закрилник на тигър чрез еднократно или месечно дарение на wwf.bg/tiger. В знак на признателност WWF изпраща личен сертификат за дарение, уолпейпър с малки тигърчета, а когато дарението достигне 50 лв. – и мека плюшена играчка тигър.

Отборът на пандата на тазгодишния Софийския маратон тича в подкрепа на опазването на тигрите в Азия
 
Съвсем наскоро статутът на голямата панда, символ на WWF, беше променен от „застрашен“ на „уязвим“. Това е сигурно доказателство, че, когато се работи упорито, резултатите не закъсняват. Затова от WWF смятаме, че целта ни да удвоим броя на дивите тигри до 2022 г. е напълно реалистична.
 
Тази година Софийския маратон ще бъде на 9 октомври, а регистрация за него с участие в Отбора на пандата може да се направи на wwf.bg/pandateam. Към таксата за регистрация в маратона, участниците заплащат дарение от 30 лв. Те ще получат и специалната тениска на Отбора на WWF, която тази година е посветена на тигрите.

Ключови думи:
Коментари