Окраската на тигрите е оранжева, тъй като това им помага по-лесно да ловуват, твърдят учени от университета на Бристол. Оказва се, че елените - тяхната основна плячка - не разграничават червения и зеления цвят. Ето защо оранжевите тигри им се струват зелени, а това само по себе си предоставя отличен камуфлажен ефект за хищника.

За да установят колко видими са различни животни на фона на средата, в която живеят, изследователите са използвали компютърни симулации. Те са имитирали как изглежда светът при дихроматично зрение - когато не се разграничава зеленият от червения цвят. Така са идентифицирали и оптималните цветове за прикриване или видимост.

Възниква въпросът обаче защо в такъв случай окраската на тигрите не е зелена. Причината е, че бозайниците не могат да произвеждат такава козина. Само един вид ленивец изглежда целен, но ефектът се постига с измама - цветът се дължи на водорасли, които виреят в козината. 

Оранжевият цвят в козината на тигрите се произвежда от химикала феомеланин.

Британските учени не са изследвали ролята на черните райета на тигрите, които "накъсват" силуета им. Вълците, койотите, лисиците, биковете, кучетата и котките също не могат да разграничават зелено от червено.