Да му мислят австралийците: на Нова година цялата страна ще отиде 1,8 м на север. И ако вече се мръщите скептично, ясно ви е, че не става дума за апокалиптична промяна в тектониката на плочите. Континенталният дрейф обаче действително играе роля в тази географска бъркотия.

Австралийската плоча се придвижва с около 7 сантиметра на север всяка година. Това движение се натрупва през годините, за да доведе до значително несъответствие между местните координати на картите и глобалните координати в цифровите навигационни системи, използвани от сателитите.

В момента тази разлика е достигнала до 1,5 метра. Това е достатъчно, за да създаде проблем на всичко в Австралия, което използва GPS, включително смартфони и превозни средства.

„Ако искаме да започнем да използваме коли без шофьори, точната информация на картите е от основно значение“ - казва Дан Джакса, член на Geoscience Австралия за Би Би Си. „В Австралия имаме трактори, които вече обикалят фермите без трактористи и ако информацията за фермата не съвпада с координатите, които идват от навигационната система, ще има проблеми.“

С цел да се избегне мрачното бъдеще, в което самоуправляващи се трактори заорават в безпомощните стада, местните координати на страната ще скочат на север от началото на 2017 г.
До 2020 г. неумолимото движението на плочите ще изравни с корекцията. Тогава аналоговите и цифровите координати ще съвпаднат за първи път от 1994 г. насам – тогава последно е била обновявана местната координатна система.

И за да не се случи това отново, ще бъде въведена нова, все още неуточнена система, която ще поддържа съвпадението между координатите в реално време. „Щом имаме система, която може да се справя с промените, които настъпват с времето, тогава всички в света могат да са част от тази система.“

Австралия е прикрепена към Антарктида допреди 85 милиона години, когато започва да се отделя. Преди 45 милиона години, когато епохата на динозаврите вече е отминала, те са напълно отделени един от друг. Въпреки че австралийската плоча в началото се е сляла с индийската, те се разделят впоследствие, може би преди не повече от 3 милиона години.

След 50 милиона години австралийската плоча ще се удари в югоизточния бряг на Китай, което ще образува нова планинска верига. Това ще бъде едно от първите парчета от пъзела, която ще се съединят, за да образуват Пангея Ултима, следващият суперконтинент, след 250 милиона години.  Дотогава... GPS системите трябва да са напреднали поне малко.

Източник: IFLScience