Антарктида се топи с безпрецедентна скорост. В периода 1979 – 2017 г. загубата на лед в района се е увеличила шесткратно, заради което морското равнище се е повдигнало с 1,27 см. Това сочат данните на ново изследване, публикувано в "Протоколи на Американската академия на науките".

Международен екип от учени от Калифорнийския университет в Ървайн (UCI), Лабораторията за реактивно движение на NASA и Утрехтския университет в Нидерландия проведоха най-мащабната оценка на наличната в Антарктида ледена маса. Екипът е проучил въздушни и сателитни снимки на 18 антарктически региона, които включват 176 котловини и някои от островите в района, за да видят как са се променили през последните 4 десетилетия.

Изследователите откриват, че в периода 1979 – 1990 г. Антарктида е губила около 40 млрд. метрични тона лед годишно. Това ви се струва много? Между 2009 г. и 2017 г. загубата е достигнала до невъобразимите 252 млрд. метрични тона на година! Ако между 1979 и 2001 г. топенето на ледовете се е увеличавало бавно, то между 2001 и 2017 тази скорост се увеличава внезапно с около 280 процента.

Топенето на ледовете довежда и до покачване на морското равнище с 1,27 см. „Това е само върхът на айсберга, така да се каже – коментира ръководителят на проучването Ерик Ригнот от UCI, който е и старши проектов учен в Лабораторията за реактивно движение на NASA. – Ледът на Антарктида ще продължи да се топи и ние очакваме многометрови покачвания на морското равнище през идните векове.“

Не само Антарктида допринася за покачването на морското равнище. Скорошно проучване откри, че океаните се затоплят много по-бързо, отколкото въобще сме предполагали, заради климатичните промени. По-топли води съответно е равно на по-високо морско равнище. Това от своя страна застрашава крайбрежните селища, тъй като наводненията стават много по-екстремни.

Нещо повече – учените установяват също така, че Източна Антарктида, която принципно се считаше за устойчива на топене, губи около 56 млрд. тона лед годишно.

Топенето в Западна Антарктида и на Антарктическия полуостров съставлява четири-пети от загубата на лед. Топенето в Източна Антарктида, където е съсредоточената по-голямата част от леда, може да повиши риска от покачване с метри на морското равнище през идните десетилетия, обяснява Ерик Ригнот, ръководител на изследването от Калифорнийския университет - Ървайн.

През XX век глобалното морско равнище се е покачило с около 20 сантиметра. Редица проучвания показват, че ускореното топене на ледове - от Гренландия до Антарктида, застрашава крайбрежни райони и градове - от Бангладеш до Флорида и от Лондон до Шанхай.

Източник: IFLScience