Също като някои хора, големите акули харесват дет метъла и са привлечени от този вид музика, установява експеримент, предава Мениджър Нюз

Екип на Discovery Channel доказал музикалния вкус на хищните риби докато снимал предаването Bride of Jaws, разказва "Индипендънт". 

Авторите на документалния филм търсили начин да привлекат пред камерите една конкретна представителка на опасния вид, оригинално кръстена от ловците Joan of Shark (в превод "Жана к'Ула"). Отчаяни да заснемат хищника с дължина от 4,8 метра и тегло 1,6 тона, те потопили под вода изолирана тонколона, която излъчвала тежка музика. Жана не се появила, но дет метълът привлякъл вниманието на други две убийци, едната от които с дължина от 3,6 метра.

Акулите "чуват" музиката благодарение на рецептори, разположени по цялото им тяло. Привлечени са от нискочестотните вибрации на метъла, който за тях наподобява звуците на пасаж от риби в беда, обясняват учени.

Тактиката с излъчване на метъл е доста странна, но добре позната на ловците на акули. По-рано австралиецът Мат Уолър откри, че песни на AC/DC предизвикват промяна в поведението на акулите. Уолър пуснал музика от потопени тонколони. Акулите край него се втурнали към лодката му и бутнали прикрепената към нея клетка за гмуркане.

Музикална "стръв" е доста по-екологична от обичайно използваната смесица от рибешки кости и кръв, която променя естественото поведение на хищните риби и ги прави дори по-опасни за хората. В Пайн Нол Шорс - градче по крайбрежието на Северна Каролина - дори се води дебат дали употребата на рибния "деликатес" от сместа да не бъде забранена, след като това лято 8 души били ухапани от акули, привлечени от него. 

Как точно работи техниката, може да разберете от видеото, което следва.