Всяка музика има лечебна сила. Всеки има своите предпочитания, но те се дължат до голяма степен на факта, че музиката, която харесвате, ви кара да се чувствате добре.

Ето някои предимства на метъл музиката:

1. Емоционален отдушник

Като всяка музика, така и метъл музиката може да служи като мощен емоционален отдушник, позволявайки на слушателите да изразят имоциите си, да ги разберат, да достигнат до дълбините на душата си. Метъл музиката също така помага на музикантите и на слушателите си да освободят дълбоко стаени чувства – страх, скръб, гняв. Затова понякога почитателите й може и да изглеждат агресивни, но всъщност разкриват душата си.

2. Усещане за общност и принадлежност

Метъл музиката се слави с едно голямо предимства – тя създава общества. Феновете на този тип музика чувстват ясна принадлежност към определена група. Това им дава усещане за сигурност и познатост. Посещаването на концерти и общуването с други метъли действа зареждащо.

3. Музикални умения и креативност

Сложността и техничността на метъл музиката изискват от музикантите да развият напреднали умения в свиренето на инструменти и писането на песни. Това може да доведе до повишаване на музикалните способности и творчеството. Текстовете им имат задълбочени послания – текстовете са дълги и разказват истории. Това носи вдъхновение, кара хората да се припознаят в разказаното и им вдъхват сила и мотивация.

4. Катарзис

Това качество на метъл музиката допълва казаното в точка 1. Интензивният и енергичен характер на метъл музиката може да даде усещане за духовен катарзис – истинско пречистване и презареждане. Това е освобождаване от негативните чувства по здравословен начин.

5. Изкуство

Метъл музиката често изследва мрачни и сложни теми, което позволява на музикантите да изразят себе си артистично и да навлязат в теми, които може да не са често разглеждани в масовата музика. Поставят се неудобни или болезнено социални теми.