Родина на акай берито е Амазонската джунгла, а историята на успеха му води началото си от Бразилия. Плодът на палмовото дърво асаи е една от основните храни в Южна Америка, като не много отдавна осъществи голям презокеански пробив и стана популярен и в Европа.

Какъв вкус има сокът от акай?

Към вкуса на акай бери трябва да се привикне. Хора, които са опитвали малкия червено-виолетов плод, казват, че има землисто-маслен привкус , който някои намират за странен, а други за приятен. Най-добре преценете сами - както гласи поговорката, от опит глава не боли!  

Какво е въздействието на сока от акай?

Чудодейното, богато на витамини малко зърно стимулира обновяването на клетките и така забавя процеса на стареене. Във всеки случай не изглажда образувалите се вече бръчки! Освен това акай подпомага кръвооросяването и може да се използва за предотвратяване на тромбоза. Съдържащите се в плода антиоксиданти са способни да разрушат раковите клетки при левкемия.

Има ли лечебни курсове със сок от акай?

Въпросът е какво се цели с лечебния курс. Редица научни изследвания отричат диетичния ефект на акай бери, затова е излишно плодът да се прилага за отслабване. Затова пък  сокът е полезен за обновяването на клетките, като за целта е добре всеки ден да се пият 30-60 милилитра.

Какви са хранителните стойности на сока от акай?

На 110 мл сок се падат 62 калории, 12,8 г въглехидрати (от които 11,8 г захар), 0,8 г мазнини  и 0,8 г белтъчини.

Какви витамини и минерали съдържа сокът от акай?

Сокът от акай е истинска витаминозна бомба – в 100 мл се съдържат цели 42 мг витамин С. Сред най-важните съставки на този сок са и витамините B1,B2,B3,B5,B6,B12, A, E и дори витамин K. От минералите са застъпени калий, калций, фосфор, магнезий и натрий.

Къде се продава сок от акай?

В България този сок все още е доста скъп и се намира само в онлайн магазините за суперхрани. Добрата новина е, че може успешно да се замести с дpyг мощен антиокcидант, който обаче вирее  без проблеми у нас – наpът. (Друг е въпросът, че засега Punica granatum се отглежда само от любители.)

Как се приготвя сок от акай бери?

За целта се използват плодовете, смачкани на пюре.  Пюрето се разрежда с вода, но тъй като тя не е в състояние да премахне своеобразния землисто-маслен вкус на акай берито, може да се добави ябълков сок.

Цветелина Велчева