Чували сме подобни вицове. "Какво ще се получи, ако кръстосаме крава с костенурка? Теле с каска." Но понякога природата има много по-добро чувство за хумор. Вижте тези симпатични животни!

Източник: mentalfloss.com

Gallery
1. Костенурка + таралеж = броненосец

В приказката "Откъде се взеха броненосците" Киплинг пише, че броненосците произвеждат от костенурка и таралеж. Те обаче не се събират, за да родят броненосец - вместо това всяко усвоява талантите на другото. Таралежът научава костенурката да се свива на кълбо, а тя го научава да плува. Така и двете животни се превръщат в броненосци.

Снимка: meunierd / Shutterstock

Gallery
2. Жираф  + зебра = окапи

Окапи (Okapia johnstoni) е преживен чифтокопитен бозайник, от семейство Жирафи и единствен представител на рода си. Ареалът му е ограничен в малка област на Демократична Република Конго, в тропическата гора Итури - резерват създаден с цел неговата защита.     

Снимка:  Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock

Gallery
3. Мравояд + броненосец = панголин

Панголините са бозайници, но имат са покрити с люспи по цялото тяло. Свиват се на кълбо като броненосеца и таралежа; хранят се с мравки. Странностите не свършват дотук. При защита пръскат секрет с неприятна миризма подобно на скункса. И нямат зъби.

Снимка: 2630ben / Shutterstock

Gallery
4. Птица + лисица = плодов прилеп

Названието "плодов прилепи" обхваща няколко вида. Наричат ги още "летящи лисици". За разлика от прилепите, хранещи се с насекоми, повечето от плодовите прилепи не използват ехолокация, за да се ориентират. Затова им трябват достатъчно големи очи и дълги носове, което прави лицата много по-сходни с по-познатите ни бозайници, в частност кучетата. Ако не му видите крилата, не може да познаете какво е.

Снимка: Tilo G / Shutterstock

Gallery
5. Патица + бобър = птицечовка

Птицечовката прилича на странен експеримент, в който се съчетават опашка на бобър, човка на патица, отрова на змия и крака на видра. Единственият оцелял представител на семейство Птицечовкови (Ornithorhynchidae) и на рода Птицечовки (Ornithorhynchus). Един от четирите оцелели представители на разред Еднопроходни (Monotremata) - единствените бозайници, които снасят яйца.

Снимка:  worldswildlifewonders / Shutterstock

Gallery
6. Гущер + змия, захапала опашката си = Поясоопашат гущер

Змията обръч (hoop snake) е легендарно същество от фолклора на Северна Америка и Австралия, което подобно на митичния символ Уроборос представлява змия, захапала опашката си. За разлика от другите змии, когато преследва плячката си, змията обръч не пълзи по земята, а се търкаля като колело - това я прави изключително бърза. Хората, родили тази легенда, най-вероятно са видели това:

Рядко ще видите гущер, който се защитава, като се свива на кълбо. Но поясоопашатият гущер (Cordylus cataphractus) прави точно това - хваща опашката си в уста и оформя кръг с щръкнали шипове. Така за всеки хищник е трудно да разбере с какво си има работа, а още по-трудно - да го изяде.

Снимка: reptiles4all / Shutterstock