Ценени заради своята уникалност, полидактилните котки, които имат повече пръсти на лапичките си, са нерядко срещано явление в котешкото царство. Представяме ви няколко любопитни факта за тези очарователни животни. 

1. Полидактилността е генетична аномалия

Пребройте пръстите на котката си. Вероятно е те да са 18, с по пет на всяка предна лапичка и по четири на задните. Ако котето ви е полидактил обаче, може да има до осем пръста на всяка от лапите. Думата идва от старогръцки, като „поли“ означава много, а „дактилос“ – пръст. Повечето полидактили имат допълнителни пръсти на предните лапи, които често наподобяват палци и изглеждат сякаш котето носи ръкавички. Тези допълнителни „палци“ обаче не могат да се срещупоставят, тъй че не очаквайте полидактилната ви котка сама да се нахрани в пет сутринта. 


Снимка: Lux Blue / Shutterstock

2. Известни са като „котките на Хемингуей“

Когато капитан на кораб, подарява котка на име Сноубол на писателя Ърнест Хемингуей, това отприщва своеобразната обсесия на един от най-прочутите котколюбители в историята. Хемингуей е имал повече от 50 котки, повечето от които с допълнителни пръсти. Оттогава насетне не са наречени на негово име. В дома музей на Хемингуей котешката колония продължава да живее – и някои от съвременните котета са наследници на Сноубол. 

3. Световният рекорд за най-много пръсти на една котка е 28

В интернет няма пълно съгласие за това кое полидактилно коте има най-много пръсти. Според рекордите на Гинес това е котаракът Джейк от Канада. Той има по седем пръста на всяка лапичка, общо 28. Всеки пръст собствена костна структура, възглавничка и нокът.