5 удивителни факта за полидактилните котки

09 април 2019 г., 18:23
3472

Ed-Ni Photo / Shutterstock 

Ценени заради своята уникалност, полидактилните котки, които имат повече пръсти на лапичките си, са нерядко срещано явление в котешкото царство. Представяме ви няколко любопитни факта за тези очарователни животни. 

1. Полидактилността е генетична аномалия

Пребройте пръстите на котката си. Вероятно е те да са 18, с по пет на всяка предна лапичка и по четири на задните. Ако котето ви е полидактил обаче, може да има до осем пръста на всяка от лапите. Думата идва от старогръцки, като „поли“ означава много, а „дактилос“ – пръст. Повечето полидактили имат допълнителни пръсти на предните лапи, които често наподобяват палци и изглеждат сякаш котето носи ръкавички. Тези допълнителни „палци“ обаче не могат да се срещупоставят, тъй че не очаквайте полидактилната ви котка сама да се нахрани в пет сутринта. 

2. Известни са като „котките на Хемингуей“

Когато капитан на кораб, подарява котка на име Сноубол на писателя Ърнест Хемингуей, това отприщва своеобразната обсесия на един от най-прочутите котколюбители в историята. Хемингуей е имал повече от 50 котки, повечето от които с допълнителни пръсти. Оттогава насетне не са наречени на негово име. В дома музей на Хемингуей котешката колония продължава да живее – и някои от съвременните котета са наследници на Сноубол. 

3. Световният рекорд за най-много пръсти на една котка е 28

В интернет няма пълно съгласие за това кое полидактилно коте има най-много пръсти. Според рекордите на Гинес това е котаракът Джейк от Канада. Той има по седем пръста на всяка лапичка, общо 28. Всеки пръст собствена костна структура, възглавничка и нокът. 

4. Полидактилността е често срещана при породата Мейн Кун

Исторически тази генетична особеност е била полезна за котките от тази порода. В снежния Мейн по-широките лапи функционират като есествени снегоходки. В един момент около 40 процента от всички Мейн Кун са имали допълнителни лапи. Въпреки че тази черта вече не е толкова доминираща в породата, полидактилните Мейн Кун все още се признават за официална порода от ценителите. 

5. Смятало се, че носят късмет по време на плаване

Някога полидактилните котки често придружавали рибарите по времете на плаване. Те са заслужили човешката благодарност като отлични мишеловци, а допълнителните им пръсти им осигурявали още по-добър баланс на корабите в бурни води. Любовта на пътешествениците към тях обяснява и голямата им популярност днес, особено в САЩ, Канада, Англия и Уелс. 

Източник: Catster

Ключови думи:
Коментари