Мит 1: Ако ви ухапе змия, можете да изсмучете отровата й.

Отровата влиза директно в кръвния ви поток. Ако се опитате да я изсмучете, просто ще я пренесете в устата си. Освен това по този начин вероятно ще инфектирате раната допълнително.

Какво да правите в подобна ситуация? Задръжте засегнатия крайник (ръка или крак) под или близо до нивото на сърцето. Това може и да попречи на отровата да достигне до сърцето ви.

Мит 2: Винаги се правете на умрели, когато видите мечка.

Тази стратегия работи само в някои ситуации.

Когато започнете да се измъквате, опитайте се да ходите настрани, за да не се спънете. Ако кафява или гризли мечка се втурне към вас, легнете с лице към земята и сключете ръцете си зад врата.

Виж още: Как да се ориентираме за часа само по Слънцето

Ако черна мечка ви нападне, определено не се правете на умрели. Вместо това – опитайте се да й избягате или се отбранявайте – например със спрей против мечки.

Мит 3: Ако сте се изгубили, веднага намерете някакъв източник на храна.

Един здрав човек може да оцелее до 6 седмици без храна. Вместо това – намерете най-напред вода и подслон.

Мит 4: Мъхът никне винаги от северната страна на дърветата.

Мъхът израства там, където в най-влажно и хладно. Онези страни на дърветата, обърнати на север, вероятно получават най-малко слънчева светлина. В гората обаче те могат да бъдат заслонени отвсякъде.

Мит 5: Ако ви нападне акула, ударете я в носа.

Много трудно е да нанесете як удар под вода. Вместо да се опитвате да я фраснете в носа, опитайте се да бръкнете в окото или в хрилете й.

Източник: Business Insider