Нашата планета е пълна с невероятни чудеса. Естествено, най-красивите са дело на природата. Трудно е да си представим, че някои от тях съществуват. Можете да осъзнаете мащаба и величието им, само ако ги видите на живо.

Пожелаваме на всеки да успее да посети поне половината от тези места през своя живот.

Gallery
Водопадът Кайетур, Гвиана

Водопадът Кайетур е изключителен и наистина шумен водопад, принадлежащ на река Потаро, в централна Гвиана. Намира се в националния парк Кайетур. Водопадът Кайетур е каскаден. Височината му до първата каскада е 226м, а общата му височина е 251м. Този водопад е един от най – мощните в света, водния му поток средно е 663куб.м./сек.

Guliver / iStock

Gallery
Лъвската скала, Шри Ланка

Сигирия (в превод Лъвската скала) e скална крепост в Шри Ланка при вида, на която всеки затаява дъх. Това е не просто една крепост – това всъщност е цял древен град изсечен на върха на една скала, чиито останки разказват за историята на едно кралско семейство.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Салар де Уюни, Боливия

Разхождали ли сте се някога по облаци? Може наистина да го направите – в Салар де Уюни в Боливия. Това е най-голямата солена равнина в света. Фотографи от цял свят пътуват дотам, за да снимат неземното място.

Guliver / iStock

Gallery
Gallery
Гранд Каньон, САЩ

Ето какво казва Джон Мюр за това природно чудо: „Той ще ви изглежда толкова нов, толкова неземен по отношение на цвят, величественост и качество на своята архитектура, сякаш сте го открили след смъртта си на някоя друга звезда“. 

Gallery

2 милиарда години са били необходими на природата да създаде огромната бездна – на някои места 27 км широка – чрез съчетание от разместващо повдигане, ерозия и неумолимата сила на бучащата река Колорадо, която тече 445 км по неговата дължина, километър и половина под неговите извисяващи се ръбове.

Shutterstock

Gallery
Пещерата на Тръстиковата флейта, Китай

"Пещерата на Тръстикова флейта" е най-голямата и най-красива карстова пещера в туристическия град Гуилин, Китай. 

Guliver / iStock

Gallery

Името й напълно отговаря на изгледа й, тъй като от сводовете на пещерата висят стотици малки сталактити, които наподобяват флейти. Но всъщност тя е получила своето наименование благодарение на бамбука, който расте по хълмовете около пещерата. Местните жители го използвали за изработка на музикалния инструмент флейта.

Guliver / iStock

Gallery
Проток Дрейк, Антарктида

Протокът Дрейк е най-широкият проток на Земята. Наименуван е на английския мореплавател-корсар сър Франсис Дрейк.

Guliver / iStock

Gallery
Национален парк "Плитвички езера", Хърватия

Най-популярната туристическа атракция на Хърватска. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство през 1979 г. Разположен е по средата между Загреб и Задар. 

Guliver / iStock

Gallery

Красотата на националния парк се крие в неговите 16 езера, които са свързани чрез водопади и са разположени в гъсти гори, където можете да видите елени, мечки, вълци и някои редки птици. Националният парк покрива територия от около 300 кв.км. Езерата се намират на площ около 8 км.

Guliver / iStock

Gallery
Цветните планински масиви Данксия в Китай

Данксия са цветни планини, образували се при ерозията на скали преди близо 6 млн. години. Мястото е любимо за туристи и фотографи през цялата година заради палитрата от цветове.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Великата синя дупка в Белиз

Смята се, че се е формирала преди между 150 000 до 15 000 години. Това е популярно място за отдих сред леководолазите.

Guliver / iStock

Gallery
Национален парк "Йелоустоун"

Вулканични скали от черен обсидиан, гейзери и горещи извори са запазената марка на най-стария и най-големия национален парк в САЩ -Национален парк "Йелоустоун".

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Бора Бора, Френска Полинезия

Най-романтичното и райско кътче в света.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Планините Тианзи, Китай

Планината Тианзи е разположена в провинцията Хунан и е една от най-посещаваните туристически атракции в Китай.  В превод означава „Син на небето“. Тя е част от националният парк Улинъюан, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. 

Guliver / iStock

Gallery

Тианзи има над 3000 тънки планински върхове, като най-високите от тях се издигат на около 1260 метра над морското равнище.

Guliver / iStock

Gallery
Светещите пещери Уайтомо в Нова Зеландия

От години пещерите Уайтамо са известна атракция, привличаща със своята уникалност. Те са разположени на границата на града Уайтамо, а пътят до тях преминава през малка джунгла. Уникалността на пещерите е в малките създания, живеещи в тях. Светулките, наречени Arachnocampa Luminosa, имат биолуминисцентни тела и отделят синьо-зелена светлина.

gary yim / Shutterstock

Gallery
Памуккале, Турция

Памуккале или „замъкът на памука” е известен курортен град в провинцията Денизли и един от най-забележителните природни феномени на Турция.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Водопадът Виктория, Замбия и Зимбабве

Уникалният водопад се намира на около 1000 м надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези. Виктория може да се раздели на четири водопада - Дяволското перде, Дъгата, Главен водопад и Източното перде. Със своята дължина от 1,7 километра, водопадът е най-обширният в света. Височината му е 108 метра, а обемът вода - 1088 кубически метра в секунда.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Национален парк Маранхенсес - бялата "пустиня" на Бразилия

Това е едно от природните богатства на Южна Америка и представлява отдалечено крайбрежно място, където белите пясъчни дюни са дом на разноцветни езера.

Guliver / iStock

Gallery
Каньонът на антилопите, САЩ

Вероятно сте го виждали като скрийнсейвър на компютъра или в подбрани колекции от най-красивите места по света. Каньонът на антилопите  - толкова е впечатляващ, че е едно от най-фотографираните места на земята.

Guliver / iStock

Gallery

Светлината, която струи на лъчи от „тавана” на каньона, осветява в невероятна гама от жълто, оранжево, червено и всички нюанси на бежовото стените на издълбания от водите и вековете пясъчник.  Гледката е като извънземна и се променя с всяка минута, докато човек минава покрай естествените каменни сводове, издялани сякаш с огромно грънчарско колело. Странно е, че заради отражението на светлината по цветните стени малко хора успяват да направят качествени кадри с фотоапаратите си.

Guliver / iStock

Gallery
Езерото Морейн, Канада

Езерото Морейн е истински природен феномен. Също както неговия по-популярен двойник, езерото Луиз, Морейн е прекрасен шедьовър на природата. Невероятната, проблясваща зеленикава вода, придава на езерото неговия отличителен цвят. Той се дължи на снежните води от Скалистите планини, които захранват езерото. Тъй като глобалното затопляне разтапя ледниците, има шанс това ефервесцентно сияние да изчезне.

Guliver / iStock

Gallery
Големият бариерен риф, Куинсленд, Австралия. Снимка: Guliver / iStock

Това  е най-голямата в света система от коралови рифове и острови,] съставена от над 2900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия в ивица с дължина 2300 км и площ около 344 400 км².

Guliver / iStock

Gallery
Арката Бери Хед в Канада

Daniel Huebner / Shutterstock

Gallery
Скалата Прейкестолен в Норвегия

Скалата Прейкестолен в Норвегия е с внушителни размери и когато човек се изкачи до най-горната ѝ част, пред него се открива невероятна панорамна гледка към цветни долини и езера.

Guliver / iStock

Gallery

Висока е 604 метра и годишно се посещава от 150 000-200 000 туристи. За да се изкачите до върха на скалата, трябва да отделите около 4 часа за преход и около час и половина за преминаване през платото.

Guliver / iStock

Gallery
Остров Сокотра, Йемен

Островната група Сокотра в Индийския океан е необичаен феномен, който се простира на 400 км от крайбрежието на Йемен. Въпреки че не е силно затроен и не е типичен курорт, Сокотра привлича турсити от цял свят, тъй като е изключително старо земно образование и има уникална флора и фауна.

Guliver / iStock

Gallery

На острова се практикува основно екотуризъм, затова и там няма да видите пищни хотелски комплекси и палати.

Guliver / iStock

Gallery
Заливът Халонг, Виетнам

Прилича на рисунка от азиатска легенда. Заливът е перфектен за хора, които обичат да са сред непокътнатата красота на природата.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Дванадесетте апостоли, Австралия

Апостолите се издигат на височина близо 50 метра, непосредствено до стръмния и ерозирал варовиков бряг на щата. Оформили са се преди около 26.000.000 години под влиянието на големите океански вълни, блъскащи се директно във високите 60 – 70 метра червеникави скали на брега.

Guliver / iStock

Gallery

 Под силата на природата крехките скалите ерозират с около 2 сантиметра годишно. 

Guliver / iStock