Отбелязва се от 1979 г. по инициатива на Международната асоциация срещу болезнените експерименти с животни (IAAPEA).

***

На днешната дата през 1981 г. е демонстриран и първият персонален компютър - IBM PC. От неговото название по-късно PC става синоним на всички настолни компютри в света.

Масовото производство започва няколко месеца по-късно. Още през първия месец е отчетен рекорден интерес и саразпродадени над 200 000 компютъра. Цената му била 1565 долара. IBM PC е разработен в Бока Ратон, Флорида, под ръководството на Дон Естридж.

Тогава IBM 5150 е бил с клавиатура от 83 клавиша, 256KB памет, принтер със скорост 80 символа в секунда и високоскоростен, за онова време, 16 битов процесор на 4,77 MHz.

***

През 1990 г. на 24 април космическият телескоп „Хъбъл” е изстрелян с помощта на космическата совалка „Дискавъри”. „Хъбъл” е автоматична обсерватория на орбита около Земята, наименован в чест на Едуин Хъбъл. Телескопът е изведен на орбита на височина 575 км с период 97 минути.

„Хъбъл” е създаден като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Телескопът е една от четирите „Велики Обсерватории” на НАСА заедно със Комптън Гама Лъчева Обсерватория, Чандра Рентгенова Обсерватория и Космически Телескоп Спитцър, всички изведени в околоземна орбита. Първоначално се е предвиждало извеждането на телескопа на орбита да стане през 1986 г., но заради катастрофата на „Чаланджър” той е качен на орбита на 25 април 1990 г. от совалката „Дискавъри”.

Разполагането на телескопа в космоса даде възможност да се регистрират електромагнитни излъчвания в диапазоните, в които земната атмосфера не е прозрачна, например инфрачервено излъчване. Отначало се е планирало на всеки 5 години телескопът да се връща на Земята за техническо обслужване, а през 2,5 години да се извършва обслужване на орбита, обаче заради опасност от замърсяване и деформации по време на претоварванията при излитане и кацане по-късно е решено цялото техническо обслужване да става на орбита.