Повечето животни са склонни да се примирят и с най-обикновен подслон. Други обаче искат единствено най-доброто. Тези 13 диви животни са едни от най-добрите архитекти, които ще срещнете в природата.

Животните, изграждащи свои домове, са може би единствените, за които можем да кажем, че са се научили да боравят с инструменти. Поне в смисъла, в който сме свикнали да влагаме в това изказване. Все още има разностранни мнения относно дали гнездата (или язовирите в случаите на бобрите) са вследствие от боравенето с инструменти. Да, животните, които са ги изработили, носят пръчици, клонки и листа целенасочено. Те обаче не ги „използват“ за други неща по начина, по който шимпанзетата например ловят с тях термити.

Amblyornis inornata

Мъжката птица създава малки колиби от трева и клонки, за да привлича женската по време на разплод. Отличават се с невероятен интериорен дизайн. Подреждат боровинки, бръмбари, цветя и други цветни орнаменти по атрактивен начин. Именно по този начин привличат своите половинки. Ироничното в случая е, че женските не използват тези колиби, за да отглеждат поколението си.

Gallery
Европейски червени дървесни мравки

Европейските червени дървесни мравки изграждат огромни мравуняци сред дърветата. Често няколко такива гнезда са свързани помежду. По този начин ако се случи на основния мравуняк, мравките могат да се прехвърлят към другия.

Matthijs Wetterauw / Shutterstock

Gallery
Обикновен обществен тъкач (Philetairus socius)

Тази птица, която се среща в Южна Африка, Намибия и Ботсвана, създава огромни общи гнезда, които могат да приютят стотици птици от множество поколения. Тези домове, изработени от клонки и трева, са постоянни. Най-дълбокото вътрешно помещение поддържа високи температури през нощта и по този начин стопля птиците.

Снимка: WOLF AVNI / Shutterstock

Gallery

EcoPrint / Shutterstock

Gallery
Австралийски мравки тъкачи

Тези мравки, които се срещат в Централна Африка и Югоизточна Азия, извиват живи листа и използват лаврова коприна, за да ги залепват заедно. Тези гнезда варират по размер - от едно листо до няколко. Достигат до половин метър дължина.

Hugh Lansdown / Shutterstock

Gallery

Job Narinnate / Shutterstock

Gallery
Термити, познаващи компаса

Тези огромни купчини пръст, които термитите строят, наподобяват клин. Обикновено са ориентирани към североюг. Оттам и името на термитите. Смята се, че тази форма терморегулира домовете им.

Adwo / Shutterstock

Gallery


Adwo / Shutterstock

Gallery
Медоносни пчели

Целият живот на медоносните пчели се върти около техните гнезда, изработени от восък. В тях те обработват храната и отглеждат младото поколение.

Valentina Proskurina / Shutterstock

Gallery
Ръждива пещарка

Гнездата на ръждивата пещарка са изработени от глина и кал. Те са особено здрави и препречват пътя на хищниците. Ако пещарката ги изостави, други птици обикновено се настаняват в тях.

J. Guena / Shutterstock

Gallery
Ploceus philippinus

Този вид птици обикновено създават елегантните си гнезда над вода. По този начин хищниците биха могли да ги достигнат доста по-трудно. Гнездата често се срещат в колонии. Възможно е да съществуват и единични.

Irtiza Bukhari / Shutterstock

Gallery

tahirsphotography / Shutterstock

Gallery
Оси

По-голямата част от осите не строят гнезда. Те предпочитат усамотения или паразитен начин на живот. Социалните оси обаче изграждат елегантни гнезда от пулпа, плюнки, смола и други материали.

poramesstock / Shutterstock

Gallery
Бобри

Бобрите построяват бентове,, за да наводняват горските райони до определена степен. 

Procy / Shutterstock

Gallery

Впоследствие изграждат подводни входове, чрез които избягват хищниците и ловуват храна през зимата. Бентовете им могат да бъдат наистина масивни. Най-големият, който ни е известен, е в Националния парк Уд Бъфало в Канада - дълъг е около 850 м. Когато водата е достатъчно дълбока, може и да живеят в дупки в земята.

Adwo / Shutterstock

Gallery
Ацтекска оропендола

Ацтекска оропендола плете гнездата си чрез малки лози и треви. 

Ondrej Prosicky / Shutterstock

Gallery

Обикновено живее в колонии с около 30 птици, в които има един доминантен мъжки.

Ammit Jack / Shutterstock

Gallery
Лястовички

Лястовиците строят гнезда от най-различни материали. Други пък не се занимават със строителство, а се настаняват във вече изоставените домове. Определени видове лястовици обаче създават гнезда основно чрез собствената си слюнка. Те са годни за ядене и се възприемат от някои хора за деликатес.

Melinda Fawver / Shutterstock

Gallery

M.Camerin / Shutterstock

Gallery
Воден молец

Когато настане момента, в който водният молец трябва да се превърне в какавида, той изплита здрав пашкул от камъчета, пясък, черупки и други подобни неща, които се срещат по дъното на реките и езерата. По този начин израства необезпокояван от нищо.

Martin Pelanek / Shutterstock