11 невероятни факта за лисиците, които ще ви накарат да ги обикнете

21 септември 2019 г., 15:36
13487

Shutterstock

Лисиците са невероятно любвеобилни същества. Напук на традиционните приказки, които ги представят като зли и коварни.

Не крием, че рижите опашатки са ни слабост, и няма да пропуснем нищо, свързано с тях, което да привлече още хора в нашия фен клуб.

Затова, запознайте се с 11 любопитни факта, които ще ви убедят, че лисицата е най-страхотното диво животно, което познаваме.

1. Те са индивидуалисти

Въпреки че са членове на кучешкото семейство, заедно с вълците и чакалите, лисиците не се държат като братовчедите си, поне що се отнася до социалните взаимоотношения. Те не се събират на глутници, а предпочитат да ловуват и да живеят самостоятелно. Понякога формират малки семейства, с които живеят с тях в подземните лисичи хралупи.

2. Те са като котките

Друг ироничен факт е, че лисиците приличат повече на хищниците от семейство котки, отколкото на най-близките си роднини, кучетата. Например, те ходят на пръсти и се промъкват незабелязано, след което внезапно се нахвърлят върху плячката, която преследват. Но това не е всичко: лисиците имат генетични прилики с котките. Те стават значително по-активни с падането на нощта - имат вертикални зеници, които им позволяват да виждат добре в тъмното и имат същите прибиращи се нокти. Това означава, че могат да се катерят по дърветата и да подремват сред клоните.


Снимка: Kyle Moore/ Shutterstock

3. Усещат магнитните полета

Виждали ли сте някога как лисицата се хвърля с главата надолу в снежните преспи, като само задните й крака остават навън? Колкото и странно да звучи, учените са убедени, че лисиците могат да усетят магнитното поле на делята и да го използват, за да изчислят къде да ударят плячката си, общо взето, като бойна ракета.Това може да се случи когато са с лице към север и няма какво да ги разсейва. И все пак – не е ли страхотно?

4. Те са отлични родители

Лисиците се привързват към децата си с непоколебима вярност. Те се размножават веднъж годишно, раждат средно по шест лисичета, които проглеждат около след около девет дни. Малките не се отделят от родителите си, докато не станат на седем месеца.  Невероятен пример за родителската любов между лисиците е скорошна история, при която малко лисиче попадна в капан и оцеля, защото майка му му носила храна всеки ден.

5. Издържат на изключително ниски темпатури

След червената лисица най-известна е полярната. Този подвид е изключително добре адаптиран към студения климат на крайния север. Белият й кожух помага да се слее със снега и топли достатъчно, за да я предпази от зъзнене при температури около – 70 градуса. През другите сезони, козината й променя цвета си от кафяво до сиво, което й помага да се слее със скалистата тундра.

6. Срещат се във фолклора на много страни

Част от причината е да свързваме лисиците с хитрост и злосторство е тяхното изобразяване в традиционния фолклор на различни цивилизации. Може би най-известният в света пример е за девет-опашатата лисица, срещана в много азиатски култури, въпреки че лицата е не по-малко известна във фолклора на европейците и коренните жители на двете Америки. Знаете ли, че финландците са вярвали, че северното сияние е създадено от опашката на лисица?

7. Можете да си вземете лисица като домашен любимец

Ако, четейки, се влюбвате все повече и повече в тези невероятни животни, не се бойте: можете да си вземете домашна лисица за... 9000 долара. Съветски учени започват да селектират масово лисици през 60-те години на миналия век, докато не създават домашна лисица, която, за разлика от опитомената дива лисица, се разбира с хората още от раждането си. Твърди се, че като домашен любимец лисицата е сладка и любопитна, но е добре да пазите скъпите си мебели далеч от нея.

8. Те са много игриви

Лисиците са много любопитни и игриви, както със събратята си, така и с хората (въпреки че не е ясно дали хората искат да бъдат част от играта). Забавното е, че те особено много обичат да си играят с топчета, което обяснява набезите им по игрищата за голф.

9. Те имат дълга история с хората

Дори и кучетата да са най-добрите приятели на човека, те не са най-старите приятели. През 2011 г. изследователи разкопаха гроб на над 16 хилядолетия в Йордания, в който откриха останките на човек и неговата, по всяка вероятност, домашна лисица.

10. Те са навсякъде

Най-разпространения вид лисица е червената, което основно се дължи на нейната невероятна адаптивност по отношение на храненето и околната среда. Ето защо можем да я открием по цялото северно полукълбо, от Арктическия полярен кръг до Южна Африка, Централна Америка и дори азиатските степи.

11. "What Does The Fox Say?" (Какво казва лисицата)

Те пищят. Ето как горе-долу звучи това: можете да го чуете тук. (Внимавайте, ако сте със слушалки.)

Като имате предвид всичко това, можете ли да не ги обичате? Да, може да крадат малки пиленца от гнездата им, но кое животно няма инстинкти? Имайки предвид тези любопитни факти, дайте шанс на лисиците. Няма кой да ни конкурира в яденето на пернати.

Източник: Mentalfloss

Ключови думи:
Коментари