Лисиците са невероятно любвеобилни същества. Напук на традиционните приказки, които ги представят като зли и коварни.

Не крием, че рижите опашатки са ни слабост, и няма да пропуснем нищо, свързано с тях, което да привлече още хора в нашия фен клуб.

Затова, запознайте се с 11 любопитни факта, които ще ви убедят, че лисицата е най-страхотното диво животно, което познаваме.

1. Те са индивидуалисти

Въпреки че са членове на кучешкото семейство, заедно с вълците и чакалите, лисиците не се държат като братовчедите си, поне що се отнася до социалните взаимоотношения. Те не се събират на глутници, а предпочитат да ловуват и да живеят самостоятелно. Понякога формират малки семейства, с които живеят с тях в подземните лисичи хралупи.

2. Те са като котките

Друг ироничен факт е, че лисиците приличат повече на хищниците от семейство котки, отколкото на най-близките си роднини, кучетата. Например, те ходят на пръсти и се промъкват незабелязано, след което внезапно се нахвърлят върху плячката, която преследват. Но това не е всичко: лисиците имат генетични прилики с котките. Те стават значително по-активни с падането на нощта - имат вертикални зеници, които им позволяват да виждат добре в тъмното и имат същите прибиращи се нокти. Това означава, че могат да се катерят по дърветата и да подремват сред клоните.


Снимка: Kyle Moore/ Shutterstock

3. Усещат магнитните полета

Виждали ли сте някога как лисицата се хвърля с главата надолу в снежните преспи, като само задните й крака остават навън? Колкото и странно да звучи, учените са убедени, че лисиците могат да усетят магнитното поле на делята и да го използват, за да изчислят къде да ударят плячката си, общо взето, като бойна ракета.Това може да се случи когато са с лице към север и няма какво да ги разсейва. И все пак – не е ли страхотно?

4. Те са отлични родители

Лисиците се привързват към децата си с непоколебима вярност. Те се размножават веднъж годишно, раждат средно по шест лисичета, които проглеждат около след около девет дни. Малките не се отделят от родителите си, докато не станат на седем месеца.  Невероятен пример за родителската любов между лисиците е скорошна история, при която малко лисиче попадна в капан и оцеля, защото майка му му носила храна всеки ден.

5. Издържат на изключително ниски темпатури

След червената лисица най-известна е полярната. Този подвид е изключително добре адаптиран към студения климат на крайния север. Белият й кожух помага да се слее със снега и топли достатъчно, за да я предпази от зъзнене при температури около – 70 градуса. През другите сезони, козината й променя цвета си от кафяво до сиво, което й помага да се слее със скалистата тундра.