Знаем колко много обичате лисиците. Именно поради тази причина решихме да ви запознаем с някои от най-красивите и поразителни видове.

Червената лисица (Vulpes vulpes) обикновено е това, което изниква в съзнанието на повечето хора, когато чуят думата „лисица“. В това има логика, тъй като този вид се среща из северното полукълбо.

Този разнообразен и адаптивен ген обаче има представители по целия свят. И всички са особено адаптивни и способни да оцелеят в собствената си среда.

Ако обичате лисици и смятате, че тяхното място е сред природата, а не на нечия каишка, то със сигурност ще оцените тази фотогалерия.

Gallery
Фенек

Фенекът (Vulpes zerda) е вид дребна лисица с отличителни големи уши, които му пазят сянка - благодарение на тях се охлажда много по-добре. Слухът й е особено добър. Може да чуе плячка, движеща се под пясъка. Благодарение на специфичния цвят на козината си отразяват топлината през деня и остават топли през нощта. Среща се в пустинята Сахара, Северна Африка (с изключение на бреговата зона) и някои части на Арабия. Някои изследователи я класифицират като единствен представител на род Fennecus.

снимка: Shutterstock

Gallery
Червена лисица

Червената лисица е най-често срещания вид лисици. В резултат на това е и най-разнообразния. Могат да бъдат открити в северното полукълбо, както и в Австралия. Особено добри ловци са и мгоат да прескочат 2-метрова ограда.

снимка: Shutterstock

Gallery
Мраморна лисица

Разцветката на "полярната мраморна лисица", която е член на вида червени лисици, не е естествена. Тя е специално развъдена от хората.

снимка: Shutterstock

Gallery
Сива лисица

Сивата лисица, която живее в Северна Америка, се отличава със своята специфична козина, която сякаш е поръсена със сол и и пипер, както и с опашката си с черен връх. Това е и единственият вид от семейство кучеви, който може да се катери по дървета.

снимка: Shutterstock

Gallery
Сребърна лисица

Сребърната лисица всъщност е от вида червена лисица - просто имат различна пигментация. Някога козината й е била една от най-ценните въобще. Все още се развъждат именно заради нея.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Полярна лисица

Среща се в Северния полярен кръг. Дебелата им козина ги предпазва от треперене и ниските температури (до -70 градуса по Целзий). Имат относително къси крака и муцуни. По този начин се придържат по-близо към земята и запазват топлината.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Cross fox

Още един вид червена лисица с различно оцветяване. Среща се най-често в Северна Америка.

Снимка: Shutterstock