Норвежката горска котка е известна със своята пухкава и гъста козина, голямо тяло и социален характер. В следващите редове ще ви представим още няколко други забавни факта за това скандинавско животинче.

Това са котки-воини

Произходът на тази порода е обвит в мистерия. Норвежките горски котки вероятно са свързани с черно-белите късокосмести котки от Великобритания, които викингите са взимали със себе си на корабите им, за да ловят мишки. Те обаче може и да са потомци на дългокосместите котки, донесени в Скандинавия от кръстоносците.

Най-ранните роднини на това животинче са бродили горите на Норвегия и са се чифтосвали с дивите и домашните котки. През годините са се развили в породата с дълга, гъста козина и едро тяло, която познаваме днес.

Те са митични същества

Норвежките горски котки не са най-обикновен домашен любимец. Те са истинска легенда. Норвежките митове разказват историята на скогат– дългокосместа приказна планинска котка, която можела да се катери по стръмните скали така, както никое друго животинче от този вид. До голяма степен заради своя размер, кожух и възможност да катери дърветата, норвежката горска котка вероятно е вдъхновила легендите за скогат (в превод - "горска котка“).


Снимка: Elisa Putti / Shutterstock

Скогат е била любимец на Фрея – норвежката богиня на любовта и красотата. Според някои тя е пътувала с каляска, теглена от котки. В една норвежка легенда пък Тор губи съревнование по сила с Йормунганд, преобразил се като скогат. Благодарение на тези митове някои развъдници днес наричат тази порода и „скандинавски скогат“.

Gallery

​Снимка: Guliver / iStock

Gallery

​Снимка: Guliver / iStock

Gallery

​Снимка: Guliver / iStock

Gallery

​Снимка: Guliver / iStock

Gallery

​Снимка: Guliver / iStock

Gallery

​Снимка: Guliver / iStock