Земята е пълна с най-различни природни красоти, но този път искаме да ви отведем на пътешествие, което ще пропусне известните курорти и познатите локации.

Вместо това Money Inc ни предлага цели 10 острова, за които навярно не сте чували, а това си е истински пропуск. Нека ги посетим заедно.

1. Остров Винга

Винга е шведски остров на около 15 километра от пристанищния град Гьотеборг. На острова не е разрешено да се ползват коли и всъщност няма редовна транспортна линия, по която да стигнете до него. През лятото ферибот може да отведе желаещите да го посетят.

Винга е добро място за риболов, както и за плуване. Тук е роден шведският поет Еверт Таубе и може да откриете посветен на него музей. Пак тук се намира и известен морски фар. Целият остров е дълъг само един километър и лесно може да го обходите, наслаждавайки се на гледката.

2. Остров Линдисфарн

Това е приливен остров на североизточното крайбрежие на Англия, известен също като Свят остров, името на градската енория. Населението му е 162 души (2001 г.). Висок път свързва острова с брега на графство Нортъмбърланд и два пъти дневно се наводнява от приливи. Името на острова произлиза от Farne, „Място за уединение“, и Lindis, малка приливна река близо до острова.

В Линдисфарн има също малък Линдисфарнски замък, построен върху укрепление от Тюдорово време, който е премебелиран в стил „Изкуства и занаяти“ от Едуин Лъчънс за редактора на сп. Country Life Едуард Хъдсън. Линдисфарн е известен със своята медовина. В Средновековието се е считало, че ако душата е под Божията закрила, то тялото трябва да се усили с линдисфарнска медовина. Монасите отдавана са изчезнали, а рецептата на медовината остава тайна на семейството, което я произвежда.

3. Остров Инищурк

Ще го откриете на десетина километра западно от Ирландия. Той също е компактен и размерите му са 2.5 на 5 километра. Тук има руини от църква от 16 век, както и сигнална кула, построена по Наполеоново време. Комбинацията от традиционна ирландска фолк музика и кухня прави острова изключително интересен за туристите.

4. Остров Уитсъндей

Уитсъндей е малък и изключително красив архипелаг. Той е едно от най-прелестните и екзотични кътчета в Австралия. Някога бил част от континенталната суша, но с повишаването на нивото на световния океан постепенно се отделил от останалата част на континента. Островите Уитсъндей имат предимно хълмист релеф. Някои от островчета са безлюдни. Главен център на архипелага Уитсъндей е остров Хамилтън. Тук се намира летището на островите.

5. Остров Доминика

Това е един нетипичен карибски остров, който не е често посещаван от туристи, тъй като няма известни курорти. Там обаче има над 300 реки и невероятна природа, които да изследвате на воля. Особено интересно място е Изумруденият басейн, който се пълни от водопад.