Докато милиони души в цяла Северна Америка се струпваха, за да запълнят всеки хотел, мотел и AirBnB по тънката ивица земя, простираща се от Мексико до източното крайбрежие на Канада, шепа хора имаха привилегията да наблюдават пълното затъмнение през 2024 г. от най-доброто място за целта - Международната космическа станция (МКС).

Видеоматериалите, споделени от астронавтите на около 400 километра над Земята, предоставят уникална гледна точка към вчерашното събитие.

За тези, които са на земята, тъмнината, причинена от заставането на Луната пред Слънцето, продължава почти колкото една средностатистическа рок балада от Топ 40.

Хората, намиращи се в орбиталната космическа станция обаче, можеха да оценят за малко по-дълго пълното величие на лунната сянка, преминаваща през повърхността на планетата.

Нищо в позицията на МКС не е било случайно. NASA се подготвя за този момент от месеци, като бавно променя траекторията на станцията, за да я постави точно там, където ще се развива действието на 8 април.

Искате още по-добра гледка? Националната океанска и атмосферна администрация е създала анимация на цялото събитие, съставена от снимки, направени от един от геостационарните метеорологични спътници.

Космическата станция ще се пенсионира вероятно през 2030 г., но тъй като NASA подготвя постоянна база на лунната повърхност, не е изключено да видим снимки на лунната сянка, преминаваща над Монтана през 2044 г., направени от гледната точка на лунен изследовател.

Източник: Science Alert