Най-новият и най-голям космически телескоп - "Джеймс Уеб" показа Юпитер, както не е виждан никога досега - полярни сияния и малки луни, съобщи Асошиейтед прес.

Телескопът "Джеймс Уеб" е заснел през юли кадрите на северни и южни сияния и завихряща се полярна мъгла. Голямото червено петно на Юпитер - гигантска буря, която може да погълне Земята, се вижда отчетливо заедно с множество по-малки бури.

Един от панорамните кадри показва бледите пръстени, както и две малки луни около планетата на фона на блясък от галактики.

Източник: NASA, ESA, Jupiter ERS Team; image processing by Judy Schmidt

"Никога досега не сме виждали Юпитер така. Невероятно е", каза планетарният астроном Имке де Патер от университета на Калифорния, Бъркли, участвала в наблюденията, допълва БТА. Инфрачервените изображения са изкуствено оцветени в синьо, бяло, зелено, жълто и оранжево, става ясно от съобщение на френско-американския екип по наблюдение.

Телескопът "Джеймс Уеб" на НАСА и Европейската космическа агенция на стойност 10 милиарда щатски долара, който наследи космическия телескоп "Хъбъл", бе изстрелян в края на миналата година и е позициониран на 1,6 милиона километра от Земята.

Gallery

Анотирано изображение на Юпитер.

Източник: NASA, ESA, Jupiter ERS Team; image processing by Ricardo Hueso (UPV/EHU) and Judy Schmidt