Тази вечер ни очаква нещо наистина специално – една по-ярка и по-голяма от обикновеното Луна. Причината? За трети пореден месец нашият спътник ще изгрее като супер Луна – т.е. пълнолуние, което настъпва в момент, в който Луната се намира в най-близката точка спрямо земята (перигей). Според astrocalendar.50webs.com този месец тя достига перигей в 11:00 ч българско време – едва 9 часа преди самото пълнолуние.

Супер Луните могат да изглеждат до 14 процента по-големи и до 30 процента по-ярки на небосвода от обикновено, казват от NASA. Последните две бяха Цветна (май) и Ягодова (юни). В рамките на Цветната дори наблюдавахме пълно лунно затъмнение. Тазмесечната пък е известна като Еленова, а последната супер Луна за годината ни очаква на 11 август – т.нар. Естерова.

От четирите супер Луни през 2022 г. настоящата ще се намира най-близко до Земята. Да, на 6 декември 2022 г. Луната ще се намира възможно най-близо до нас, но тогава тя няма да е в пълнолуние - то ще настъпи 2 дни по-късно. Следващата "голяма" супер Луна се очаква чак на 25 ноември 2034 г.

Този месец дори можете да видите и един специфичен трик – т.нар. лунна илюзия. Това се случва, когато нашият спътник се намира ниско на хоризонта и създава впечатлението, че е масивен и се намира много по-близо до нас от обикновено.

Можете да наблюдавате събитието и онлайн от приложения по-долу линк.

Източник: IFLScience