Днес любителите на небесните гледки могат да се любуват на т.нар. „ягодова“ Луна.

Сама по себе си ягодовата луна не е рядкост. Така се нарича всяко пълнолуние през месец юни. Кръстено е по този начин от коренните жители на Америка, тъй като по това време започва ягодовият сезон.

Самата Луна ще бъде оцветена в топъл кехлибарен цвят.

В някои части на света това явление е наричано още „розова луна“, „луната на дългите нощи“, „гореща луна“, както и „медена луна“, тъй като съвпада с предпочитания за провеждане на сватби месец юни.

Нещо повече -

тази вечер от 21:00 часа ни очаква и частично лунно затъмнение от земната полусянка с максимална пенумбра от 59% за Европа, Африка, Азия и Австралия.

То е второто за годината. И това лунно затъмнение ще се вижда от България. Ето параметрите му:

Начало на затъмнението от полусянката (контакт P1): 5 юни 20:45.

Максимална фаза: 5 юни 22:25.

Край на затъмнението от полусянката (контакт P4): 6 юни 00:04.

Продължителност на затъмнението от полусянката на Земята: 3 часа, 18 минути и 17 секунди.

При самото начало на затъмнението в 20:45 ч Луната ще бъде на височина около 1° 50′ в посока изток-югоизток за Варна, но за София тя още няма да бъде изгряла. Изгревът ѝ за София ще настъпи малко по-късно – в  20:48 ч.

Както и при затъмнението на 10 януари, скоро след началото и към края на явлението няма да се забелязва разлика от обичания вид на пълната Луна. Едва около момента на максималната фаза в 22h 25m южната (видимо долната) част на лунния диск леко ще посивее. И при това затъмнение лекото спадане на яркостта в долната част на лунния диск ще се регистрира по-добре ако наблюдаваме явлението фотографски.