В тези смутни времена всички се нуждаем от нещо, което да ни разсее. И небесният спектакъл, който ни очаква в нощта на 7 срещу 8 април (в 5:35 часа), предоставя идеалната възможност. Тогава на небосклона ще изгрее розова Суперуна.

Естествено, тя няма да е розова, но ще изглежда по-голяма и по-ярка от всички пълнолуния за 2020-а. Освен това Луната е в перигей – т.е. в най-близката си възможна точка до нас в своята елипсовидна орбита – едва на 357 035 км от Земята. А това я прави и Суперлуна.

Една Суперлуна може да изглежда 7 процента по-голяма от обикновената в пълнолуние и дори 15 процента по-ярка. Това е доста вълнуващо за астрономите, дори и за повечето от нас да не изглежда кой знае каква разлика.

Защо се нарича розова? През април тя носи това название не заради цвета си, а защото по това време на годината цъфти розовият флокс, който е разпространен в САЩ и Канада. Априлското пълнолуние има и други имена – Луната яйце и Луната риба.

Според някои легенди пълната Луна през април има мистични способности. Освен че символизира пролетта, при розова Луна се правят и ритуали за ново начало. 

Следващата Суперлуна ще видим през май, когато небесното тяло ще е на 361 184 км от Земята.