Сондата "Вояджър 2" беше изстреляна преди 45 години, за да изследва външните планети в Слънчевата система и междузвездното пространство, съобщи НАСА.

Двата апарата "Вояджър" се възползват от рядко подреждане на планетите, което се случва само веднъж на 175 години, за да може гравитацията им да ги насочва към следващата. Първоначалната им цел е само Юпитер и Сатурн, но "Вояджър 2" продължава към Уран и Нептун, а сега и двата са в междузвездното пространство, предава БТА.

След изстрелването на двата апарата в края на август и началото на септември 1970 г. те събират огромно количество информация за Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, откриват и техни нови естествени спътници. 

"Вояджър 1" сега е най-далече от Земята - на 157 астрономически единици или 23,4 милиарда км. Апаратът официално напусна хелиосферата в края на август 2012 г.

"Вояджър 2" напусна хелиосферата през декември 2018 г. Събраните от него данни показаха, че тя няма постоянни граници, а те зависят от циклите на слънчевата активност. Освен това той установи, че междузвездното магнитно поле е много по-малко хаотично от очакваното. 

Някои инструменти на сондите са изключени и те са толкова далече, че сигналът от "Вояджър 2" пътува 18 часа до Земята. Той е на повече от 18 милиарда км от нас.  Специалистите от мисията обаче се надяват той да продължи да изпраща данни до 2025 г.