Преди около 40 год. двата апарата Вояджър политат към неизвестното. Техният архив, побран в две златни плочи, бил подбран и изстрелян в междузвездното пространство, за да бъде намерен от някого, пише Mental Floss.

Карл Сейгън обаче заявява публично, че това е по-скоро символична капсула на времето, отколкото опит да се свържем с извънземен живот. Сега НАСА пуска записите на златните плочи в SoundCloud, за да могат да ги чуят и жителите на Земята. И в миналото са били достъпни части от тях, но това е първата официална цялостна колекция, предназначена за публично пространство. Тя включва 55 езика, звуци на животни, музика, морзовата азбука и още много други.

И двата апарата Вояджър се намират в междузвездното пространство, по-далече от който и да е обект, създаван на земята. Интересно е да чуем онова, което някога сме смятали за звуковата легенда на хората отпреди четири десетилетия, и да си представим какви послания вероятно апаратите чуват в момента, докато се придвижват към далечните краища на Вселената.